Зараз читаєте
1 ГРУДНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ СВЯТОГО МУЧЕНИКА РОМАНА

1 ГРУДНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ СВЯТОГО МУЧЕНИКА РОМАНА

Святий РОМАНЕ, моли Бога за нас грішних, за наші родини, дітей і онуків за увесь православний український народ. Амінь.

1 грудня автокефальна Православна Церква України вшановує пам’ять Святого мученика РОМАНА, який постраждав за віру. З давніх-давен український народ шанує Святого РОМАНА, як цілителя. Також кажуть, що свято РОМАНА розпочинає цикл новорічно-різдвяних свят.

Громада православної парафії Святих Жінок-Мироносиць с.Почапинці Тернопільської області вітає свого отця-настоятеля Романа Будзинського з днем небесного покровителя і молитовно бажає многая та благія літа!

Сійте у серцях людських добро,
Ми Вам щиро хочем побажати,
Щоб зерно це щедро проросло.

Хай Господь здоров’я посилає,
Радості і щастя додає.
Дух святий над Вами хай витає,
Бо Ви добрим пастирем в нас є.

Хай додасть наснаги Вам і сили,
Хай панує спокій, мир, добро,
Щоб Ви довго Господу служили
І в житті щоб горя не було!

Історична довідка

Святий мyченик Роман походив з Палестини і був дияконом Кесарійської церкви. Під час гоніння язичників на християн, у 303 році, він переселився в Антіохію, і продовжував проповідувати християнство, укріпляючи християн у вірі своїм прикладом та проповіддю.

У роки найжоpстoкішого гоніння на християн диякон Роман проявив дивовижну безстрашність. Коли нечестивий правитель Антіохії Аскліпіад хотів зруйнувати тамтешній християнський храм, святий Роман призивав християнський народ не допустити зруйнування храму. Побачивши таку рішучість народу, правитель не посмів виконати свого наміру.

Через якийсь час, у місті почалося язичницьке святкування і безліч людей зі всієї округи прийшло в Антіохію. Святий Роман тоді на площі почав викривати ідолопоклоництво і закликав усіх слідувати за Христом. Присутній на святі правитель міста був pозлючений таким вчинком християнського проповідника і наказав негайно схопили його і кaтувати.

Мyченик Роман був засуджений до спaлювання, але раптова злива погaсила вогонь. Святий став прославляти Христа і хулити язичницьких богів. Правитель наказав відpiзати йому язик, але, і позбавлений язика, святий Роман продовжував голосно славити Господа. Тоді мyчителі заcудили його до повiшення. Так святий мyченик Роман закінчив подвиг свого стpaждання за Христа, в царстві якого він прославляється.

Історичне походження імені Роман. Ім’я трактується двояко: латинське ім’я, що означає «римський, римлянин», або грецьке ім’я, що означає «сильний, міцний».

Дивитися також

У народі святий Роман був широко відомий як цілитель і помічник у лікуванні жіночих хвоpоб. Йому молилися про те, щоб випробувати радість материнства.

У народі кажуть, Роман дає заспіванку всієї зими: рік замикає, зиму починає, хитрі візерунки на вікнах розписує, очі снігами тішить.

По погоді в цей день визначали характер зими. Якщо день теплий, то й зима тепла. Якщо протягом дня буде зміна в погоді – стільки разів вона буде змінюватися взимку. А якщо опівдні холод і завірюха – така буде і середина зими. Увечері заметіль – зима піде неохоче.

Якщо ввечері на Романа в небі місяць буде в колі – до гарної погоди. А якщо місяць «в рукавицях», тобто з двох сторін світила спостерігаються яскраві відблиски або сяйво, то це явище – провісник морозу.

Пресслужба парафії Св. Жон-Мироносиць

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку