Зараз читаєте
1000-ліття духовно-культурних зв’язків Київської Русі і святої гори Афон

1000-ліття духовно-культурних зв’язків Київської Русі і святої гори Афон

9 червня 2016 року відбувся круглий стіл на тему: «Забутий в Україні ювілей і нинішні спроби Росії присвоїти українську історію (до 1000-ліття духовно-культурних зв’язків Руси-України та Святої Гори Афон)».

Організатори: ГО «Європейський християнський конгрес», ГО «Київське Богоявленське Ставропігійне Братство», Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім.Г.С.Сковороди НАН України.

У заході взяли участь науковці та громадські діячі: П. Яроцький; О. Саган; П. Зуєв; В. Дерновий; В. Авер’янов та інші.

Довідково. У 2016 р. виповнюється 1000 років від першої писемної згадки про існування та діяльність на Святій Горі Афон (Греція) першого давньоруського монастиря, через який здійснювалися духовні та культурні взаємозв’язки між Київською Руссю та центром православного чернецтва і духовності на Афоні.

Афон і його спадщина протягом багатьох сторіч відігравали виключно важливу роль у розвитку вітчизняної духовності і культури як в епоху Київської Русі, так і в часи національно-визвольної боротьби українського народу в XVII ст. та в пізніші часи, вплинувши на самобутність і неповторність національних релігійних традицій в Україні. Особливо важливим було становлення під впливом Афону Києво-Печерського монастиря, який був свого роду «розсадником» і центром чернецтва, духовності, книжності, культури й просвіти по всій Русі-Україні.

Дивитися також

Вплив Святої Гори Афон, її традицій і її послідовників на духовно-культурні процеси в історії Руси-України відігравали дуже важливе значення, а сама афонська спадщина по праву є однією з важливих складових української національної духовної культури і традиції, хоч і невиправдано забутою нині.

Тут можна переглянути фотозвіт

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку