Зараз читаєте
11 листопада відзначається пам’ять прп. Аврамія затворника (XII-XIII)

11 листопада відзначається пам’ять прп. Аврамія затворника (XII-XIII)

Час життя цього святого датується дуже приблизно і тільки за непрямими відомостями. Окремо пам’ять преподобного Аврамія затворника відзначається 11 листопада (29 жовтня за ст. ст.), в день святого Аврамія затворника в Месопотамії.

Вперше згаданий на карті Ближніх печер 1661 року як «Аврамій». У 1703 році відзначений на тому ж місці як «Аврамій ігумен», а в 1744 році як «преп. Аврамій затворник». Мощі подвижника і згодом не змінювали місця перебування.

Також згадується в числі святих «града Києва» в «Опису про руських святих», відомого в списках кінця XVII — початку XVIII століть. В «Службі святих отців, іже во печері преподобного Антонія, що поблизу Великого монастиря спочивають» (Собор Ближніх печер) Аврамій затворник згадується разом з преподобними Агапітом і Елладієм як «інший Авраамій», на відміну від преподобного Авраамія трудолюбивого.

Дивитися також
«Українська автокефальність і роль Халкітської школи у зміцненні православних відносин»

Архієпископ Сергій (Спаський) і «Хронологічні списки» допускають, що часом земного життя преподобного Аврамія затворника могли бути XII-XIII ст. «Православна Енциклопедія» передбачає період не раніше другої третини XIII-початку XIV ст.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку