Зараз читаєте
14 листопада православна Церква вшановує пам’ять святих безсрібників Косьми і Даміана

14 листопада православна Церква вшановує пам’ять святих безсрібників Косьми і Даміана

Святі брати-близнюки Косьма і Даміан були родом з Малої Азії. Їхній батько-язичник помер, коли вони були ще зовсім малими дітьми. Вихованням братів в християнському благочесті займалася їхня мати, Феодотія.

Освічені і вправні лікарі, вони здобули благодатний дар Духа Святого – силою молитви зцілювати душевні і тілесні недуги людей, лікувати навіть тварин. З гарячою любов’ю до Бога і ближніх брати вийшли на суспільне служіння. З хворих, яких лікували святі, вони ніколи не брали ніякої плати, строго дотримуючись заповіді Господа нашого Ісуса Христа: «Задарма прийняли, задарма давайте» (Мф. 10). Слава про святих розійшлась по всьому селищу, і люди назвали їх безсрібниками.

Одного разу святих покликали до важко хворої жінки, лікувати яку відмовилися всі лікарі через її безнадійний стан. По вірі Палладін (так звали хвору) і по ревній молитві святих братів Господь зцілив вмираючу, і вона встала з ліжка абсолютно здоровою, славлячи Бога. Сповнена вдячності до цілителів і бажаючи, щоб вони прийняли від неї хоч який-небудь дар, Палладія таємно прийшла до Даміана. Вона принесла йому три яйця і сказала: «Прийми цей малий дар в Ім’я Святої Живоначальної Трійці – Отця, Сина і Святого Духа». Почувши Ім’я Святої Трійці, безсрібник не посмів відмовитися. Косьма ж, дізнавшись про те, що трапилося, дуже засмутився. Він подумав, що брат його порушив їх обітницю.

Дивитися також
Митрополит Переяславський і Вишневський висловився щодо конфлікту в Києво-Печерській лаврі

Незабаром виповнилося час святому Косьмі відходити до Господа. Вмираючи, він заповідав, щоб брата не ховали поруч з ним. Через короткий час помер і святий Даміан. Всі були в великому подиві, де буде могила Даміана. Але тут, по волі Божій, сталося диво: до людей прийшов верблюд, якого колись святі вилікували від сказу, і промовив людським голосом, щоб, не сумніваючись, поклали Даміана поруч з Косьмою, бо не заради винагороди прийняв Даміан дар жінки, а заради Імені Божого.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку