Зараз читаєте
20 листопада пам’ять 33-ох мчч. в Мелитині: Ієрона, Ісихія, Никандра і тих, що з ними

20 листопада пам’ять 33-ох мчч. в Мелитині: Ієрона, Ісихія, Никандра і тих, що з ними

Святий мученик Ієрон народився в місті Тіані у Великій Кападокії. Вихований благочестивою матір’ю, він був лагідним і добрим християнином.

Імператори-співправителі Діоклетіан і Максиміан (284 – 305 рр.) послали в Кападокії великий воєнний загін на чолі з Лізієм для викорінення широко розповсюдженого там християнства і, крім цього, набрати до імператорського війська здорових і сильних воїнів. Серед багатьох інших Лізій наказав на військову службу також і Ієрона, який мав велику фізичну силу і спритність. Але Ієрон відмовився служити імператорам, які гонили християн. Коли його хотіли взяти силою і привести до Лізія, він, озброївшись колодою прогнав посланих воїнів і разом з однодумцями заховався печері. Воїнам Лізія не вдалося взяти цю печеру навіть штурмом. За порадою Киріака, одного з друзів Ієрона, Лізій зняв оточення з печери і відкликав загін. Киріак же, заспокоївши Ієрона, умовив його не противитись владі, і віін разом з іншими новобранцями був відправлений у супроводі воїнів в сусіднє місто Мелитину. Незабаром Ієрону було видіння у сні в котрому звіщалось про скору мученицьку смерть його. Зібраним в Мелитині воїнам Лізій запропонував принести жертву язичницьким богам. Ієрон і разом з ним 32 воїна відмовились це зробити і відкрито сповідали свою віру в Христа. Тоді гонитель наказав бити мучеників, а Ієрону ще й відсікти руку. Після жорстокого побиття ледь живих мучеників кинули в темницю, а вранці відрубали голову.
Один багатий і знатний християнин, на ім’я Хрисанфій викупив у Лізія голову святого Ієрона. Коли гоніння на християн закінчились, на місці де стратили святих мучеників, він побудував храм, куди і поклав чесну главу. У царювання імператора Юстиніана при будівництві храму на честь святої мучениці Ірини чесні мощі святих мучеників були знайдені нетлінними.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку