Зараз читаєте
22 листопада православна Церква вшановує святителя Нектарія Егінського

22 листопада православна Церква вшановує святителя Нектарія Егінського

Мабуть, один із найбільш зворушливих епізодів з життя цього дивовижного святого — це історія про те, як він у дитинстві писав Богу листа.

Майбутній святитель народився 1846 року в містечку Селібрія, неподалік від Константинополя. Батьки його були бідними. Окрім нього, в родині було ще п’ятеро дітей. Анастасій (так звали святого в миру) ріс дуже здібною дитиною і, отримавши початкову освіту, дуже хотів учитися далі. Грошей на це не було, тому хлопчик вимушено вирушає до столиці в пошуках хоч якихось перспектив. Тут він улаштовується на роботу в тютюнову крамницю, до жорстокого й жадібного чоловіка, в якого отримує за свою працю лише їжу й житло.

І ось одного разу, коли весь його одяг геть зносився, і просити про допомогу було нікого, він бере аркуш паперу й пише: «Дорогий мій маленький Христе! У мене немає ні черевиків, ні фартуха. Будь ласка, пошли їх мені. Адже Ти знаєш, як я Тебе люблю». Потім він вкладає це нехитре послання в конверт і вказує адресу: «Господу Ісусу Христу на небеса». Відповідь, звісно, не могла не прийти. Листа взявся віднести на пошту сусід, який саме йшов туди, і він, побачивши на конверті таку незвичну адресу, з цікавості розкрив його. А наступного ранку надіслав хлопчику все, про що той просив.

У Греції, де жив святитель Нектарій Егінський (+1920), сьогодні немає храму або каплиці, де не було б ікони або фотографії цього святого. Серед сучасних грецьких святих він – найвідоміший і найулюбленіший. Маленький острів Егіна розташований в Егейському морі недалеко від Афін. Духовним центром острова є монастир Святителя Нектарія, де покояться його чесні мощі. Безліч людей їдуть сюди в гості до святителя Нектарія – хтось з проханнями, а хтось із вдячністю. Святий часто являється людям, які ніколи раніше про нього не чули – зцілює і втішає, дає поради. «Для святого Нектарія немає нічого невиліковного», – кажуть місцеві жителі.

Дивитися також
ажливість молитви за рідних у світлі Христового Воскресіння: онлайн-записки

Доречі, в Україні є цілий монастир, небесним покровителем якого є свт. Нектарій. Монастир на честь святителя Нектарія Егінського в Хуторі Ясному, що на Київщені – перший монастир Переяславсько-Вишневської єпархії ПЦУ.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку