Зараз читаєте
24 січня – День вшанування пам’яті Преподобного Феодосія Великого

24 січня – День вшанування пам’яті Преподобного Феодосія Великого

Преподобний Феодосій Великий, пам’ять якого ми сьогодні згадуємо, в церковному календарі шанується як «спільних житій начальник», тобто як засновник спільножительного чернецтва. А ще Феодосія Великого називають Кіновіархом, тобто настоятелем кіновії (від грец. κοινή – загальний і грец. βιός – життя), чернечого спільножитнього, братського монастиря. Чернеча обитель, заснована Феодосієм Великим в кінці V століття, стала першим монастирем Палестини того часу.

Родом преподобний Феодосій походив із Каппадокії (Мала Азія). З дитинства батьками був наставлений у вірі і благочесті, мав дуже красивий голос, а тому вже отроком став читцем у храмі. В 451 році він вирушив до Єрусалиму і деякий час служив там при храмі. Але невдовзі святий Феодосій усамітнюється в печері, де, за Переданням, ночували три волхви, що йшли з дарами до Новонародженого Спасителя. Преподобний Феодосій подвизався в пустелі понад тридцять років, проводячи час в молитві і пості.
Його подвиг став відомим, і у преподобного з’явилися учні. Спочатку їх було небагато, але коли їх число примножилось, то вони почали просити про заснування монастиря. Преподобний Феодосій узяв кадило з холодним вугіллям і пішов по пустелі, молитовно прохаючи Господа вказати місце для нової обителі. На угодному Богові місці кадило чудесним чином зайнялося. Тут і була заснована знаменита Лавра преподобного Феодосія.
У монастирі був прийнятий спільножительний устав. Душевний спокій тут знаходили не лише ченці, але й вірні – подорожуючі, жебраки, хворі, убогі. В обителі преподобного Феодосія, окрім храмів, були зведені також будинки і лікарні для ченців та вірян, притулок для людей похилого віку. В Лаврі преподобного Феодосія на той час перебувало 700 учнів. Багато з них згодом стали засновниками різних монастирів, прославилися чернечими подвигами.
Святий Феодосій сподобився від Господа дару чудотворення: за його молитвами отримували зцілення багато людей. Преподобний мирно відійшов до Бога у віці 105 років (у 529 році). Тіло святого було з честю поховано в печері поблизу заснованої ним Лаври.
До речі, на теренах України перша кіновія була заснована тезкою Феодосія Великого – Феодосієм Печерським. Це відома нам Києво-Печерська лавра – святиня українського народу, в якій від початку цього року вже лине молитва рідною, українською мовою.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку