Зараз читаєте
26 листопада Свята Православна Церква вшановує пам’ять святителя Іоана Золотоустого

26 листопада Свята Православна Церква вшановує пам’ять святителя Іоана Золотоустого

Святитель Іоан Золотоустий (347–407) — неперевершений проповідник, цілитель душ, безвідмовний заступник скривджених, безстрашний викривач сильних світу цього, один з найбільших учителів християнства.

Відлученого від Церкви на двох соборах (гоніння за правду) святого Іоана оголосили єретиком, чаклуном, злодієм, розтлителем (усього 47 пунктів смертних злочинів у звинувачувальному акті) та заслали на край світу, щоб ізолювати його божественний дар — полум’яне богонатхненне слово — найстрашнішу для беззаконників зброю.

Та саме життя жорстоко гнаного святителя стає втіленням усіх його проповідей, взірцем досконалої незлобивості, непохитної віри, незламної мужності й відваги, божественної терпеливості, найвищої подяки у скорботах, благословення всіх Божих присудів.

Останні слова святителя, змученого тяжкими хворобами і гоніннями, були: «Слава Богу за все!».

Дивитися також
З Божою допомогою страждання, яких від російських агресорів зазнає наша держава і Українська Церква, завершаться нашою перемогою і оновленням, – Митрополит Епіфаній

Шануючи пам’ять святителя Іоана, намагаймось уподібнюватись йому у вірі, читаймо його духовні повчання і, живучи по заповідях Божих, впустимо у своє серце Христа, як повчає нас святий Золотоуст: «Христос біля дверей ваших, відчиніть Йому. Вам належить віддати Йому найкращу кімнату, а Він просить у Вас лише кутка. Розмістіть Його, де хочете, на задвірках з вашими слугами, у повітці чи хліву з вашими конями й віслюками — тільки прийміть Його».

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку