Зараз читаєте
28 жовтня – вшанування ікони Божої Матері, йменованої «Спорителька хлібів»

28 жовтня – вшанування ікони Божої Матері, йменованої «Спорителька хлібів»

Задум написання святої ікони належить преподобному Амвросію Оптинському — великому подвижнику XIX століття. Блаженний старець дав назву прекрасному лику Пречистої Діви Марії і встановив день його святкування.

Списки образу відправляли туди, де нужденний народ мав велику потребу. Святиню стали шанувати чудотворною з 1891 року, коли Оптина Пустинь, Шамординський монастир і прилеглі місцевості змогли, незважаючи на поширений голод і загальне неблагополуччя по містам країни, отримати добрий урожай.

Слово «спорити» спрадавна означало «сприяти, покращувати, удобрювати». Таким чином, Богородиця постає як Помічниця людям у їхніх трудах для здобуття хліба насущного.

Кожен християнин у молитві Господній просить Отця Небесного хліба на прийдешній день. Однак Спаситель у Євангелії заповідає нам: «Не піклуйтеся для душі вашої, що вам їсти чи пити, ні для тіла вашого, у що одягнутися» (Мф. 6:25), тому що «всього того шукають люди світу цього» (Лк. 12:30), а ви «шукайте ж спершу Царства Божого і правди Його, і все це додасться вам» (Мф. 6:33).

Дивитися також

«Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою, подаждь и нам недостойным росу благодати Твоея и яви милосердие Твое».

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку