Зараз читаєте
9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду

9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду

Сьогоднішній день в календарі – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цих злочинів. Щороку світова громадськість відзначає цей день, засуджуючи акти геноциду минулого і наголошуючи на неприпустимості подібного в майбутньому. Але, на жаль, нині, у ХХІ столітті, в центрі Європи, на очах усього світу відбувається справжній ГЕНОЦИД українського народу.

Він не виник раптово. Він системно продовжується з боку росії вже понад три століття. Російська імперія, потім Радянський Союз, а тепер путінська росія намагаються стерти самобутність українського народу. Вони забороняли нашу мову, віру, традиції, переписали історію, пограбували й анексували нашу Церкву. Вони століттями усіляко принижували наш народ, відправляючи його на загибель у своїх імперських війнах або мордуючи у в’язницях. Мільйони українців були винищені голодоморами та репресіями. А зараз – десятки мільйонів українців є жертвами війни, яка вражає винятковою жорстокістю.

Масові вбивства мирного населення – ознака геноциду. У донедавна квітучих і затишних куточках нашої країни – численні жертви російського насильства. Закатовані, роздерті, зґвалтовані. Чоловіки, жінки, діти. Знищення цивільної інфраструктури, шкіл, садочків, лікарень. Позбавлення людей найнеобхіднішого – води, їжі, тепла і світла… До цього не могла спонукати жодна військова необхідність. Це свідомі, завчасно сплановані, жорстокі атаки і вбивства з чіткою метою: знищити нашу національну ідентичність, «деукраїнізувати» Україну. І ці злочини цілеспрямовано здійснюють нелюди, ті, хто не лише не має в серці Бога, а хто взагалі втратив людську подобу.

Нічим не можна виправдати злочини проти людяності, коли цінність людського життя, дару Божого, просто нівелюється. І мало лише засудити ці злочини. Зло необхідно зупинити! 

Тож з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв злочинів геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цих злочинів ще раз закликаю світову спільноту: засуджуючи – рішуче дійте! Не можна йти на компроміси зі злом, не можна його боятися – цим ви надаєте йому сил. Зло потрібно присікати, аби не допустити його поширення. Захистіть себе і майбутнє світу від зазіхань хворої імперії, яка не зупиниться на Україні, якщо не буде покарана. Історія і досвід інших країн сповна це доводять. Нині час відкрито говорити про це та свідчити світові правду.

Дивитися також
Важливі історичні події у житті нашої держави

Сьогодні наша Церква молитиметься за всіх безвинно загиблих жертв російської агресії, спланованого геноциду українського народу. Просімо у Господа, аби дарував їм вічний спокій в Його світлих оселях. Допоможи нам, Спасителю наш, захистити від озлоблення чужинців Тобою дану землю, наш рідний дім. 

Митрополит Епіфаній

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку