Зараз читаєте
Апостол Матвій

Апостол Матвій

Апостол Матвій

29 листопада православні християни молитовно вшановують пам’ять святого апостола і євангеліста Матвія. Згідно з Біблією, у Ісуса Христа було дванадцять учнів, послідовників, апостолів. Кожен з них до зустрічі зі Спасителем жив своїм життям, виконував обов’язки, грав певну роль у суспільстві.

Апостол Матвій служив збирачем податків для Риму. Почувши голос Ісуса Христа: «Іди за Мною» (Мф. 9. 9), він залишив свою посаду і пішов за Спасителем. Спочатку святий проповідував у Палестині. Перед виходом на проповідь у далекі країни апостол написав Євангеліє.

Згодом святий апостол Матвій обійшов з Євангельською проповіддю Сирію, Мідію, Персію і Парфію. Остання країна до якої дійшов святий євангеліст була Ефіопія. Він заснував там Церкву і побудував храм у місті Мірмени, поставив у ній єпископом свого супутника на ім’я Платон. Коли апостол старанно благав Бога про навернення ефіопів, під час молитви явився йому Сам Господь в образі хлопця і, давши жезл, наказав поставити його біля дверей храму. Господь сказав, що з цього жезла виросте дерево і буде приносити плоди, а від кореня його буде випливати джерело води. Вмившись у воді і споживши плодів, ефіопи змінять свій прикрий норов, стануть добрими і лагідними.

Апостол поніс жезл до храму, а дорогою зустрів дружину і сина правителя цієї країни Фулвіана, одержимих нечистим духом. Святий апостол ім’ям Ісуса Христа зцілив їх. Це диво навернуло до Господа велику кількість язичників. Але правитель не хотів, щоб його піддані були християнами і перестали поклонятися язичницьким богам. Він звинуватив апостола в чаклунстві і наказав стратити його.

Дивитися також
Вітання з Вербною неділею: Підготовка до Великодня та значення "Осанни"

Святого Матвія поклали обличчям вниз, засипали хмизом і підпалили. Коли вогнище розгорілося, то всі побачили, що вогонь не шкодить святому Матвію. Тоді Фулвіан наказав додати хмизу в багаття, обливши його смолою і поставивши навколо дванадцять ідолів. Але полум’я розтопило ідолів і обпалило Фулвіана. Переляканий ефіоп звернувся до святого з благанням про помилування, і по молитві апостола полум’я згасло. Тіло святого апостола залишилося неушкодженим, і він відійшов до Господа. Правитель Фулвіан гірко розкаявся в скоєному, але сумнівів своїх не залишив. Він звелів покласти тіло святого Матвія в залізну труну і кинути в море. При цьому Фулвіан сказав, що якщо Бог Матвія збереже тіло апостола у воді, як зберіг його у вогні, то слід поклонятися цьому Єдиному Правдивому Богові.

У ту ж ніч до єпископа Платона у сні з’явився апостол Матвій і наказав йому йти з кліром на берег моря і знайти там його тіло. Прийшов на берег і Фулвіан зі своєю свитою. Винесена хвилею труна була з честю перенесена у храм, побудований апостолом. Тоді Фулвіан попросив у Матвія прощення, після чого єпископ Платон хрестив його з ім’ям Матвій, яке дав йому за велінням Божим. Правитель Фулвіан прийняв єпископство і продовжив справу навернення свого народу.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку