Зараз читаєте
«Арсен Річинський: від невідомості до всеукраїнського визнання» – Петро Мазур

«Арсен Річинський: від невідомості до всеукраїнського визнання» – Петро Мазур

Осінню 1997 року, коли було поставлене завдання про проведення перших Річинських читань, ми почали збирати дані про Арсена Річинського. Однак, про нього нічого у Кременці не знали. На перших Річинських читаннях так і відмічалось: «В селі (і в Кременці – авт.) ніхто із старожилів не пам’ятав ні священика Василя Річинського, ні його сина Арсена. Час та існуюча довгі роки система стерла згадку про них в людській пам’яті. Сміємо стверджувати, що проведення Перших Річинських читань в Кременці дасть змогу відродити пам’ять про Арсена Річинського як ідеолога українізації православ’я на Волині» [1, с.43].

Річинські читання

Повернення на Батьківщину імені Арсена Річинського – українського громадського, політичного і церковного діяча, композитора, краєзнавця, фотографа, основоположника української етнології релігії, Святого сповідника та лікаря – розпочалося 22 квітня 1998 року. У цей день у м. Кременці відбулися перші Річинські читання, присвячені 65-річчю виходу у світ книги «Проблеми української релігійної свідомості». Засновниками читань стали: Українська асоціація релігієзнавців, Тернопільська державна медична академія ім. І.Я. Горбачевського (тепер національний медичний університет), Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, Кременецьке медичне училище (тепер медичний фаховий коледж імені Арсена Річинського).

Було прийнято Підсумковий документ перших Річинських читань, серед пунктів-завдань якого були: видання книги А. Річинського «Проблеми української релігійної свідомості»; присвоєння імені А. Річинського Кременецькому медичному училищу та одній із вулиць м. Кременця; створення постійного діючого Оргкомітету читань і проведення їх раз на два роки; інформування про проведення Річинських читань Українських Православних Церков тощо. За результатами читань було видано збірник наукових праць [1].

Другі Річинські читання відбулися 22 вересня 2000 року у Кременці та були приурочені виходу у світ другого видання книги А. Річинського «Проблеми української релігійної свідомості». На читаннях відбулася прем’єра документального фільму про А. Річинського.

Цікаво проходили треті Річинські читання, приурочені 110-річчю від дня народження А. Річинського. Розпочались вони  Міжнародною урочистою академією, яка відбулась зранку 12 червня 2002 року у Тернопільській державній медичній академії ім. І.Я. Горбачевського. У післяобідню пору того ж дня у Кременецькому медичному училищі імені Арсена Річинського розпочались читання, робота яких продовжилась 13 червня у м. Володимир-Волинському (тепер Володимир).

Четверті Річинські читання відбулися 22 жовтня 2004 року у м. Києві в приміщенні Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України. Це дозволило долучити до проведення читань багато нових науковців.

П’яті Річинські читання відбулись 4 листопада 2006 року в Кременецькому медичному училищі імені Арсена Річинського на пошанування 50-річчя смерті А. Річинського. За результатами вийшов збірник наукових праць [2].

Шості читання «Арсен Річинський і проблеми Помісної Української Церкви» відбулися 15 листопада 2008 року у Галицькому інституті імені В’ячеслава Чорновола Національного інституту «Києво-Могилянська академія» (тепер Галицький коледж імені В’ячеслава Чорновола). Читання набрали статусу Міжнародних. Вийшов друком збірник наукових праць [3].

Сьомі Міжнародні Річинські читання «Арсен Річинський і сучасний стан духовного поступу українського народу» були присвячені 70-річчю утворення Кременецького медичного училища імені Арсена Річинського. Читання відбулися 8 жовтня 2011 року у м. Кременці. Доповіді опубліковано у науковому збірнику [4].

Восьмі Міжнародні Річинські читання відбувались у Кременці (14-15 листопада 2012 року) і були присвячені 120-річчю з дня народження Арсена Річинського. Вийшов збірник наукових праць [5].

8 грудня 2016 року в м. Ізяславі було проведено дев’яті Міжнародні Річинські читання «Арсен Річинський і Заславщина», присвячені 60-річчю пам’яті Арсена Річинського та 100-річчю відкриття Ізяславської районної лікарні. За результатами читань видано збірник наукових праць [6].

Десяті ювілейні Річинські читання відбулися у режимі онлайн в Тернопільському національному медичному університеті імені І.Я. Горбачевського 13 квітня 2021 року і були приурочені 65-річчю пам’яті Арсена Річинського. Виданий збірник наукових праць [7].

Фільм. На перших Річинських читаннях Тернопільські кінематографісти відзняли документальний фільм «Арсен Річинський – ідеолог українського православ’я».

Праці Річинського. В 2000 році вийшло друком друге видання книги А. Річинського «Проблеми української релігійної свідомості» [7, с.9]. У 2002 році була повторно перевидана книга «Проблеми української релігійної свідомості». Упорядники – А. Колодний, О. Саган. Перше і друге видання книги вийшли з купюрами тексту [7, с.10]. В 2009 році із благословення Предстоятеля УАПЦ, митрополита Київського і всієї України Мефодія вийшло повне, доцензурне видання книги «Проблеми української релігійної свідомості». Упорядник – Арсен Гудима. Видання було знайдене в Тернопільському обласному архіві у 2003 році [7, с.11]. У книзі «Інтелігенція Волині: погляд крізь призму часу» опублікована праця А. Річинського «Старий город Волинь» (1938р.) [7, с.11]. В 2012 році у матеріалах VІІІ Річинських читань було опубліковано віднайдені праці Арсена Річинського «На Манівцях» (редакторська підготовка А. Колодного та О. Сагана) та про пластове виховання – «До щастя, слави і свободи!» (редакторська підготовка П. Мазура та А. Гудими) [5, с.199-256].

Крім того, його книга «Курс гігієни (наука про здоровля)». Додаток до НОВОЇ ДОРОГИ – Вісника Ізяславської Повітової Народної Ради / м. Ізяслав на Волині, 1919. 392 с. оцифрована і розміщена на сайті Харківської Державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка (https://www.calameo.com/read/ 00063294505a63a5a04f6).

Присвоєння імені навчальному закладу. 24 травня 1999 року Постановою № 683 Кабінет Міністрів України присвоїв Кременецькому медичному училищу ім’я Арсена Річинського.

Меморіальні таблиці і пам’ятний знак. На стіні навчального корпусу училища по вул. Ю. Словацького, 12 (м. Кременець) та будинку, який побудував А. Річинський (м. Володимир), були відкриті меморіальні дошки. Автори  Ірина та Іван (сестра та брат) Дацюки; архітектор – заслужений архітектор України, голова спілки архітекторів Волині Андрон Бідзіля, монтаж – Володимир Андріївський із Луцька.

26 жовтня 2012 року на фасаді хірургічного відділення Ізяславської районної лікарні було відкрито пам’ятну таблицю Арсенові Річинському.

Пошановують просвітителя і в селі Тетильківці Кременецького району,  де він народився. 8 листопада 2020 року тут відбулося відкриття і освячення меморіальної дошки Арсенові Річинському.8 жовтня 2010 року під час сьомих Міжнародних Річинських читань на території училища був відкритий і освячений пам’ятний знак на честь А. Річинського (автор Ірина Дацюк).

Музеї. 24 травня 2004 року в училищі був проведений урочистий прийом з нагоди 5-річчя присвоєння йому імені Арсена Річинського. Того ж дня був відкритий музей його імені. 2 грудня 2008 року відбулося відкриття оновленої експозиції музею. Матеріали про просвітителя містяться в Нововолинському міському історичному музеї, Волинському краєзнавчому музеї (Луцьк) та музеї м. Володимира.

Вулиці. Ім’я Арсена Річинського носять вулиці в містах Ізяславі, Володимирі та Кременці.

Перепоховання. Останки просвітителя були перевезені на Батьківщину  14 жовтня 2006 року. Цю нелегку справу здійснила експедиція УАПЦ під керівництвом першого помічника Блаженнійшого Митрополита Мефодія Наталії Шевчук. Ексгумація та перевезення стали можливими завдяки особистому сприянню президента Казахстану Нусултана Назарбаєва та організаційній роботі посольства України в Казахстані.

Канонізація. 26 серпня 2009 року Богословська комісія з канонізації святих Української Автокефальної Православної Церкви причислила Арсена Річинського до лику святих сповідників Українського православ’я.

Роботи про Річинського. 28 квітня 2021 року в Тернопільському національному педагогічному університеті ім. Володимира Гнатюка відбувся захист дисертації Олени Кравчук на тему «Громадсько-політична і культурно-просвітницька діяльність Арсена Річинського (1892-1956)» на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук. В дисертаційній роботі використані матеріали Річинських читань.

В 2010 році вийшла друком книга Арсена Гудими «Лікар Арсен Річинський Святий Сповідник Українського Православ’я» (бібліотека православного українця) – Тернопіль: ТзОВ Терно-граф, 2010. – 27 с.. Слід зазначити, що в 2008 році вийшло друге, виправлене видання монографії того ж автора «Харизма Арсена Річинського». – Тернопіль: Підручники і посібники, 2008. – 144 с. (Перше видання вийшло в 2007 році).

Дивитися також
На Тернопільщину вперше привезуть ікону з мощами грецького святого-цілителя

В аспекті вивчення біографії та творчості Арсена Річинського вийшло ряд книг:

– Світлий розум, шляхетне серце. Родина Річинських: спогади листування. / Упорядник Людмила Річинська.

– Іде звізда чудна. Раритетні українські колядки: Пісенний збірник. / Упорядник Приходько М.І.

– За тебе Україно. З архіву в’язнів концтабору Береза-Картузька (1934-1935) часів ІІ-ї Річі Посполитої – Олександр Ільїн, Петро Мазур, Арсен Гудима, Сергій Шандрук. Друге, доповнене і перероблене видання цієї книги вийшло в 2014 році.

– Вогнище на дощі. Нотатки есеїста / Ігор Фарина.

– Українська еліта Волині першої половини ХХ ст.: нарис життя  діяльності: Монографія / Ірина Скакальська.

– Нариси історії Береза-Картуського концтабору (липень 1934 – вересень 1939) / О.Л. Ільїн, П.Є. Мазур.

– Мої обереги / видання друге, виправлене і доповнене / Арсен Гудима [7, c.14].

Минає 24 роки з часу Перших Річинських читань. Над поверненням пам’яті про Арсена Річинського всі ці роки працювала велика група науковців, священнослужителів та краєзнавців, про яких ми писали в матеріалах десятих Річинських читань. Результатом цієї клопіткої праці стала прийнята Постанова Верховної Ради України №1982-IX від 17 грудня 2021 року «Про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв у 2022-2023 роках», якою зобов’язано відзначати на всеукраїнському рівні 130 річчя від дня народження Арсена Васильовича Річинського – лікаря, просвітянина, церковного та громадського діяча, політв’язня комуністичного режиму, православного святого сповідника.

Список використаних джерел

  1.  Арсен Річинський – ідеолог українського православ’я/ Матеріали перших Річинських читань, присвячених 65-річчю видруку праці «Проблеми української релігійної свідомості»/ відповідальний за випуск П. Є. Мазур. Київ – Тернопіль – Кременець: Лановецьке поліграфічне видавництво «Топаз», 1998. 58 с.
  2. Арсен Річинський – видатний український громадський діяч: науковець-релігієзнавець/ Матеріали V Річинських читань: наук. зб. – Київ- Кременець: ВАТ «Папірус», 2007. 96 с.
  3. Арсен Річинський і проблеми помісної Української Церкви: наук. зб. Міжнародних Річинських читань/ ред. А. Колодний, А. Гудима. Тернопіль: Ред.-вид. відділ Галицького ін-ту, 2009. 102 с.
  4. Арсен Річинський і сучасний стан духовного поступу українського народу / Матеріали VІІ Міжнародних Річинських читань, присвячених 70-річчю утворення Кременецького медичного училища імені Арсена Річинського: наук. зб./ за ред. А. Колодного та П. Мазура. Київ – Кременець, 2011.104 с.
  5. Матеріали VІІІ Міжнародних Річинських читань, присвячених 120-річчю з дня народження Арсена Річинського: наук. зб./ за ред. А. Колодного та П. Мазура. Київ – Кременець: ТОВ «ПАПІРУС-К», 2012. 260 с.
  6. Арсен Річинський в житті Заславщини і в контексті української науки / Матеріали ІХ Річинських читань з міжнародною участю «Арсен Річинський і Заславщина», присвячених 60-річчю пам’яті Арсена Річинського та 100-річчю відкриття Ізяславської районної лікарні: наук. зб./ за ред. А. Колодного та П. Мазура. Тернопіль: «Терно-граф», 2017. 140 с.
  7. Матеріали Х ювілейних Річинських читань, приурочених 65-річчю пам’яті Арсена Річинського: наук. зб./ за ред. П. Мазура, О. Сагана. Київ – Тернопіль – Кременець.2021.79с.

Автори: Петро МАЗУР, канд.мед.н., директор Кременецького медичного фахового коледжу імені Арсена Річинського;

Людмила МАЗУР, канд.мед.н., доцент Тернопільського національного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського;

Євгенія ГОРОШКО, зав. відділенням, Кременецького медичного фахового коледжу імені Арсена Річинського;Олена МАЗУР, канд.мед.н., Тернопільська обласна клінічна лікарня

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку