Зараз читаєте
Блаженний, хто вірує…

Блаженний, хто вірує…

Сьогодні, в день пам’яті преподобного ФЕОДОСІЯ ігумена і чудотворця Києво-Печерського, у храмі святих Жінок-Мироносиць була піднесена молитва до преподобних отців, частички мощей яких нині зберігаються в нашому храмі та звершено читання акафисту до ОЛЕКСІЯ КАРПАТОРУСЬКОГО та ФЕОФІЛА КИТАЇВСЬКОГО, що в землі українській просіяли.

Настоятель храму митр. прот. Роман (Будзинський) спільно з братією у Христі, прихожанами та прочанами вознесли молитви за Боголюбиву і Богом бережену Україну нашу, за владу, військо і всю людність її.

Просим, благаєм тя Матінко Божая, 
нас Омофором покрий.
Всю Україну,сльозами залитую,
Ти Благодаттю омий.

Мощі святих та ікони цілющії
Серця зворушують в нас, 
Радість безмежна до болю примушує 
Щиро молитись до вас.

По закінченні літургії, після прийняття святих божественних і животворчих Тайн Христових, вірні приклонялися до святих мощей, було звершено чин єлеопомазання.

[ngg src=”galleries” ids=”21″ display=”basic_thumbnail”]

«…Мене часто запитують, люди неоцерковлені – що таке мощі і в чому їх цінність? Чи є чудеса від святих мощей реальністю? Як сприймати ці мощі і чому їм треба поклонятися?  Яку це може принести користь?..» – розповідає отець Роман.

Сам факт нетлінності святих мощей – незаперечний доказ присутності в них Божественної благодаті. Святитель Григорій Богослов про цілющу дію через молитву або дотик до останків святих говорив: «…Вони проганяють демонів, лікують хвороби; самі тіла їх, коли до них торкаються і шанують їх, стільки ж дійсні, як святі, навіть крапля крові і все, що носив на собі святий це сліди їхніх страждань, так само дійсні, як їх тіла…». Часом досить благоговійно прикластися до святих мощей, щоб отримати полегшення у хворобі або повне зцілення. Часто не лише мощі, але й частинка одягу святих, предмети, що належали їм, з милості Божої, знаходять чудові цілющі властивості.

Святі мощі — це шановані останки християнських святих. Церква шанує їх як храми Духа Святого, в яких і після смерті перебуває Божа благодать. В якості  останків може бути нетлінне тіло святого, а також невеликі частинки тіла святого.

Дивитися також

Почитати тіла мучеників почали в самі перші століття християнства, коли мучеництво за Христа було свідченням Воскресіння Його з мертвих і перемоги над смертю. На могилах перших християнських мучеників служили Божественну Літургію. Віруючі намагалися будь-якими способами роздобути мощі, в основному, викуповували їх. Тоді-то і з’явилися перші свідчення про чудеса, що відбуваються у святих мощей. Літописці життя і страждань мучеників згодом записували і різні випадки зцілення і допомоги святих. Багато із свідчень дійшли до наших днів і видаються разом з життєписами святих. Якщо відкрити житіє будь-якого угодника Божого (мученика, преподобного, блаженного, апостола), то в ньому знайдеться чимало відомостей про чудеса, скоєних від його мощей. У кожному храмі або монастирі, де зберігаються святі останки, ведеться ретельна запис всіх фактів зцілень, допомогу в життєвих потребах та інших чудес.

У нашому світі важко дотримуватися заповідей, регулярно ходити до церкви і жити праведно. У гонитві за мирським, ми часто забуваємо про духовне. І відвідування таких святинь робить нас трохи кращими, людянішими, нагадує про сенс життя і про вічність.

Прес-служба Парафії свяих Жон-Мироносиць

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку