Зараз читаєте
БОГ РОЗДІЛИВ З НАМИ МУЧЕНИКІВ: Сам, взявши душі їх, тіла Він ніби дав нам, щоб їх святі кості були в нас постійним нагадуванням про їхню чесноту…

БОГ РОЗДІЛИВ З НАМИ МУЧЕНИКІВ: Сам, взявши душі їх, тіла Він ніби дав нам, щоб їх святі кості були в нас постійним нагадуванням про їхню чесноту…

Говорячи про святі мощі, святі отці мали на увазі кістки. Щодо цього предмету виразніше за інших свідчить святий Іоан Золотоуст. Так, у четвертій бесіді про святого апостола Павла він запитує: “чому біси тремтять не тільки від Самого Розп’ятого, але й від костей тих, які умертвлені за Нього”. У бесіді про мучеників він переконує, що “не тільки кістки мучеників, але і їх гроби і раки виливають велике благословення”. В тому ж слові він говорить: “Бог розділив з нами мучеників: Сам, взявши душі їх, тіла Він ніби дав нам, щоб їх святі кістки були в нас постійним нагадуванням про їхню чесноту”. У похвальній бесіді про святих мучениць Домнину і Просдоку святий Іоан Золотоуст запитує: “обіймаймо їх гробниці, бо і гробниці мучеників можуть мати велику силу, так само як і кістки мучеників мають велику силу”.

Шанування святинь і святих мощей є давньою традицією християнства, по всьому світу існує безліч свідчень про чудеса біля мощей православних святих. Митрофорний протоієрей о. Роман (Будзинський) розповів про те, яку духовну користь приносить поклоніння святим мощам.

«…Ми бачимо в Святому Письмі та в Діяннях святих апостолів, що навіть, коли апостол Петро проходив по дорозі, то всі мали бажання хоча б доторкнутися до нього. А ті, хто не могли цього зробити, намагалися стати там, де на них могла б потрапити хоча б тінь від його одягу, і навіть від цього отримували благодать, і це все зафіксовано у Святому Письмі. Наскільки ж велику благодать ми отримуємо від мощей тих святих людей, які виконали Заповіді Євангелія і досягли стану святості і обоження», – каже отець Роман.

Також отець Роман, розповів про подію яка має надзвичайне значення для життя очолюваної ним громади та всіх прочан – перебування святих мощей на Тернопільщині, особливо в час святкування пам’яті святих Жінок-Мироносиць.

«Завдяки тому, що святі мощі привозять у ту чи іншу місцевість, православним християнам надається духовна допомога. Не всі віряни мають можливість здійснювати паломництво по святим місця, а тому такі виїзди зі святими мощами – це, у тому числі, приношення для віруючих.

Цього року 12 травня Православна Церква святкує день святих рівноапостольних жінок мироносиць. Святі Рівноапостольні Жінки-Мироносиці служать прикладом самовідданої любові і служіння Господа для всіх християн. Цього дня прийнято вітати православних жінок. Християнський обов’язок кожної жінки, намагатись наслідувати святих жінок також нести світло і згоду у свої сім’ї, бути вірними Богові, виховувати в християнських традиціях нащадків. 

Так співпало, що в неділю всі діти, а для наших матерів ми завжди залишаємось дітьми, вітатимуть своїх матерів, з вдячністю і любов’ю складаючи їм синівську і дочірню повагу, саме тому у тому числі і для усіх прихожанок, особливо благочестивих жінок, православних християнок, будуть доставлені мощі святих щоб вони мали можливість вклонитись цим святиням і отримати духовну розраду.

Преподобний Паісій Святогорець говорив, що жінка, в певному плані, може стати навіть сильнішою за чоловіка: “Тіло жінки може бути слабкішим, ніж чоловіче, але у неї є палке серце, і, керується вона ним, тому має таку витривалість, яка переважає чоловічу силу…».

В храмі Святих Жінок-Мироносиць під час недільної проповіді, вкотре згадають, що саме святі жінки-мироносиці приймали Христа у своїх домах і йшли за ним, щоб послужити Йому.  Що саме вони залишалися з Господом навіть тоді, коли апостоли – чоловіки боялися. Ці жінки були очевидцями смерті Спасителя на хресті і великій радості Христового Воскресіння. Вони своїм життям довели щиру і віддану любов до Бога.

Дивитися також

Особливо радісно і відповідально, як для настоятеля парафії буде привітати свою громаду з храмовим святом, подякувати своїм людям особливо жінкам, що трудяться, прикрашають, розбудовують і дбають про церкву –  разом з усіма піднести молитви перед святинями, що являють собою велику духовну цінність для душі і серця…», – каже отець Роман.

Цікаво було дізнатись від отця Романа про святиню, яка відтепер постійно зберігатиметься в храмі Святих Жон-Мироносиць села Почапинці Тернопільської Єпархії Православної Церкви України (Української Православної Церкви). Ці та інші питання будуть опубліковані в другій частині.

ДАЛІ БУДЕ

Галинка Деркач

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку