Зараз читаєте
«Чорний вівторок» у Києві: «Натовп бити — УНСОвців калічити!»

«Чорний вівторок» у Києві: «Натовп бити — УНСОвців калічити!»

Минуло вже 27 років, як 18 липня 1995 року у Києві відбувся похорон Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Володимира (Романюка), який увійшов у історію України під назвою Чорний вівторок.

14 липня 1995 року Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Володимир був знайдений мертвим.

17 липня його відспівали, а керівництво Київського патріархату вирішило поховати померлого 18 липня на території Софіївського собору. Зі сторони уряду похованням займався віцепрем’єр-міністр Іван Курас, який не надав дозволу на поховання, мотивуючи це тим, що собор Святої Софії — історико-архітектурна пам’ятка під охороною ЮНЕСКО, та запропонував поховати Володимира на Байковому кладовищі. Представники Української православної церкви Київського патріархату спочатку погодились на цю пропозицію.

За словами Євгена Марчука, 17 липня Леонід Кучма в присутності Марчука та одного з керівників парламенту дав команду не допустити похорону Патріарха на території собору Святої Софії.

18 липня, в день похорону, Президент України Леонід Кучма відбув у Білорусь, а Прем’єр-міністр України Євген Марчук перебував у службовій поїздці по Київській області. У цей самий час, зранку, Міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко доповів про відсутність будь-яких загострень та підтвердив домовленість про поховання на Байковому цвинтарі.

Траурна процесія почала свій шлях від Володимирського собору. Дійшовши до Володимирської вулиці, процесія повернула не в бік Байкового кладовища, де було заплановане поховання, а ліворуч — в бік Софії Київської. За твердженням Євгена Марчука, рішення про зміну напрямку руху приймали Леонід Кравчук та Микола Поровський.

На самій Володимирській вулиці на процесію чекав міліцейський кордон, який відмовився пропустити її, попри заклики церковних діячів та народних депутатів. У відповідь на спробу прориву кордону УНА-УНСОбійці «Беркуту» застосували гумові кийки та сльозогінний газ, що, однак, не допомогло.

Прорвавши кордон та дійшовши до храму, процесія зупинилася біля зачинених воріт, помітивши в самому храмі значне скупчення міліції. Близько 16 години 30 хвилин активісти УНА-УНСО почали копати могилу прямо в тротуарі, ламаючи асфальт.

Через 19 років Олександра Музичка (Білого) убили «орли» Авакова

Дивитися також
Помісний Собор 2023: Виклики та Рішення для Православної Церкви України

О 19 годині 20 хвилин, коли тіло вже було засипане землею, бійці загонів спеціального призначення вийшли з воріт храму та почали зачищати площу, б’ючи людей.

За твердженням УНА-УНСО, таку команду віддав перший заступник начальника ГУ МВС в м. Києві В. Будніков, а хтось із натовпу викрикнув: «Натовп бити – унсовців калічити!»

На фото іподиякон Святійшого Патріарха Володимира (Романюка), нині протоієрей Павло Найденов допомогає піднятися побитому бійцю УНА-УНСО під час Чорного вівторка, 18 липня 1995 року. І самого Павла побили через кілька хвилин після того, як він допоміг піднятися воїну

Деякий час члени УНА-УНСО разом з вірянами стримували натиск міліції, однак вже згодом площа була заповнена працівниками міліції, які, за свідченнями очевидців, били лежачих людей та шматували українські прапори. Близько 22 години кордон працівників міліції навколо могили був знятий, учасники процесії змогли засипати її землею. Усіх затриманих було доставлено до Шевченківського районного відділку міліції, де, за твердженням УНА-УНСО, до них було застосовано тортури.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку