Зараз читаєте
День Святої Анни

День Святої Анни

Святу праведну Анну (або в простолюдді “Свята Анна”) і її чоловіка святого Іоакима, батьків Пресвятої Богородиці, як предків Христа називають «Богоотцями» і в кінці кожної церковної служби молять про заступництво і допомогу.

Історія їх життя і то, як з’явилася на світ їхня дочка, Пречиста Богоматір, описується в Священному Переданні Церкви і в Протоєвангеліє Якова.

З цієї історії, Іоаким і Свята Анна відбувалися зі знатного роду, однак ставилися до розряду простих євреїв  і не користувалися ніякими перевагами. Іоаким був нащадком царя Давида,  Свята Праведна Анна – первосвященника Аарона. Вони були працелюбні і богобоязливі, мали достаток у домі  і були б щасливі, якби Господь не зробив позбавляти їх дітей. За часів Старого Завіту відсутність дітей вважалася Божою карою. Закон навіть забороняв приймати дари і пожертви від бездітних батьків, як від тих, які були відкинуті Богом,  а тому гідних усякої зневаги. І цю «ганьба бездітності» благочестиве подружжя терпіло до самої старості.

Зрештою Іоаким вирішив усамітнитися в пустелі, щоб строгим постом вимолити у Бога милості. Залишившись одна, Свята Анна пішла в сад. І ось вона, піднявши очі до неба, побачила на дереві гніздо горобця і стала плакати, кажучи:

«Горе мені, хто породив мене? Яке лоно справило мене на світло? Тому що стала прокляттям серед Ізраїля, аж з осміяння мене отторгли від храму. Горе мені, кому я подібна? Чи не схожа я птахам небесним, бо і птахи небесні мають потомство у Тебе, Боже. Чи не схожа що і тварям безсловесним, бо і тварі безсловесні мають потомство у Тебе, Боже. Чи не схожа що і водам цим, адже і води приносять плоди в Тебе, Боже. Горе мені, кому подібна я? Чи не схожа що і землі, тому що земля приносить по добі плоди та благословляє Тебе, Боже ».

І тоді перед нею з’явився Архангел Гавриїл з звісткою, що вона народить дочку. Те ж було повідомлено і Йоакима. Зраділе подружжя зустрілося і дало обітницю присвятити дочка Богу.

Три роки виховували старці маленьку Марію, а на третій рік відвели Її, згідно з своєю обітницею, в Єрусалимський храм. Через кілька років після цього, у 80-річному віці, святий Іоаким помер, а свята Ганна перейшла жити в храм,  де провела з дочкою два роки і в 79 років тихо почила.

Свята Анна  була похована в Єрусалимі. Однак за часів імператора Юстиніана її мощі й покривало були урочисто перенесені до Константинополя. 

Заступницька молитва до Святої Анни

Дивитися також
Травень - це місяць, пов'язаний з багатьма важливими подіями та святими для українського народу.

Із серцем, повним найщирішої пошани, припадаю перед Тобою, блаженна свята Анно! Ти – це упривілейоване й особливо улюблене сотворіння, яке своїми надзвичайними чеснотами й святістю заслужило собі в Бога на найвищу ласку: дати життя скарбниці всіх ласк, тій блаженній між жінками, Матері Воплоченого Слова, Пресвятій Діві Марії. Прошу Тебе, наймилостивіша Свята, зволи прийняти мене до числа Твоїх праведних слуг.

Обіцяю Тобі, ціле моє життя вірно Тебе почитати.
Візьми мене під Свою могутню опіку й випроси мені в Бога ласку, щоб я дбав(-ла) за ті чесноти, якими Ти так щедро була прикрашена.
Випроси мені, щоб я пізнав(-ла) свої гріхи й правдиво жалував(-ла) за них, живо любив Ісуса й Марію та вірно й постійно сповняв(-ла) обов’язки свого стану.

Визволи мене з усіх небезпек цього життя й прийди до мене з поміччю в годині моєї смерті, щоб я спас(-ла)ся й дістав(-ла)ся до неба і там разом з Тобою, найщасливіша Мати, величав(-ла) і вихваляв(-ла) Боже Слово, що сталося чоловіком у лоні Твоєї Пресвятої Доні, Діви Марії.
Амінь.

Пресслужба Парафії святих Жон-Мироносиць

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку