Зараз читаєте
Говорун: Канонічне підґрунтя УПЦ МП після 2018 року, як пісок з Євангельської притчі

Говорун: Канонічне підґрунтя УПЦ МП після 2018 року, як пісок з Євангельської притчі

Богослов, архімандри Кирило Говорун вважає, що канонічне підґрунтя УПЦ МП після 2018 року подібне до піску із Євангельської притчі. В притчі сказано, що нерозумний чоловік збудував дім свій на пісок і він впав.

«Цей пісок намагаються якось зцементувати аргументами, що мають сумнівну якість з точки зору православної екклезіології. Наприклад “екклезіологія від УПЦ” (МП, – ред.) передбачає можливість бути у спілкуванні з одними церквами і розривати його з іншими, хоча ті церкви між собою спілкуються. Ця “екклезіологія” ототожнює Церкву з її адміністративними структурами та єпископами, через що громади позбавляють права самостійно вирішувати, до якої юрисдикції в Україні їм належати. А коли громади таке законне право реалізують, то в УПЦ (МП, – ред.) це називають гоніннями», – пише богослов в Фейсбуці.

За його словами Бог, здається, милостивий до УПЦ МП, бо весь час дає їй нагоди виправити свою хибну екклезіологію.

«Перша нагода – це був Томос, але УПЦ її відкинула. Тепер це коллабораціонизм значної кількості єпископату УПЦ з ворогом України. Здається, що ще має статися, щоби в УПЦ розтотожнили Церкву і єпископів та почали останніх сприймати не як князів Церкви або як Церкву саму по собі, а лише як слуг Церкви. Побачимо, чи пройде УПЦ цей тест, чи знову відкине цю провіденційну нагоду. Це також тест для інших християн України – чи будуть вони дивитися на всю УПЦ через спотворюючу оптику ототожнення Церкви з її єпископами», – зауважив архімандрит Кирило.

Дивитися також
Молитва воїна перед боєм

«І знову маю нагоду нагадати, що війна – це заклик до обох українських церков почати рух одна до одної. Ігнорувати цей заклик – гріх», – підсумував він.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку