Зараз читаєте
«Хлопці у рясах просто позабавлялися на прес-конференції в Лаврі» – Олександр Саган

«Хлопці у рясах просто позабавлялися на прес-конференції в Лаврі» – Олександр Саган

Прес-конференція у Києво-Печерській Лаврі 29 грудня 2022 року. Хлопці у рясах просто забавлялися – відверто тролили журналістів, користуючись тим, що ті, у більшості своїй, фіксують події а не аналізують їх. Які меседжі були озвучені?

— УПЦ – не Московський патріархат, бо вона «самостійна і незалежна», і ви зворотнього нам не доведете;

— УПЦ керується Грамотою Алєксія ІІ, яка їм дорога як пам’ять, як метрика для радянської людини, не більше;

— Центр управління УПЦ розташований у місті Києві.

Текст нижче – це не цитати із нового і «автокефального» Статуту УПЦ МП – це розділ 10 Статуту Московського патріархату.

Фактично хлопці в рясах сьогодні у лаврі годину переказували журналістам цей 10 розділ, який, як ви розумієте, не про автокефалію УПЦ МП, а про те, що це частина Московського патріархату із певними правами та зобов’язаннями.

Зауважу, що у п.8-12 йдеться про Синод та Архієрейський Собор Російської ПЦ. Там, де про Синод УПЦ МП – окремо про це зазначається. Арієрейський Собор УПЦ МП не згадується.

«Незалежність і самостійність», у трактуванні Московського патріархату та її Статуту (п.2.) – це певні можливості, але в середині структури РПЦ.

Статут РПЦ також окремо зазначає (п.4.), що «Центр управління УПЦ розташований у місті Києві». Інша справа, що сам «Центр управління» підпорядкований Москві, де й знаходиться «Центр прийняття рішень».

Отже, Статут Російської ПЦ, Розділ Х.

1. УПЦ є самоврядною з правами широкої автономії.

2. УПЦ надано незалежність та самостійність у її управлінні відповідно до Визначення Архієрейського Собору Російської ПЦ 25-27 жовтня 1990 р. «Про УПЦ».

3. У своєму житті та діяльності УПЦ керується Визначенням Архієрейського Собору Російської ПЦ 1990 р. «Про Українську ПЦ», Грамотою Патріарха Московського і всієї Русі 1990 р. та Статутом Української ПЦ, який затверджується її Предстоятелем і схвалюється Патріархом Московським.

4. Органами церковної влади та управління УПЦ є її Собор і Синод, очолювані її Предстоятелем, який має титул «Блаженнійший митрополит Київський та всієї України». Центр управління УПЦ розташований у місті Києві.

5. Предстоятель УПЦ обирається єпископатом УПЦ та благословляється Святішим Патріархом Московським та всієї Русі.

6. Ім’я Предстоятеля відзначається у всіх храмах УПЦ після імені Патріарха Московського та всієї Русі.

Дивитися також

7. Архієреї УПЦ обираються її Синодом.

8. Рішення про утворення чи скасування єпархій, що входять до УПЦ, та про визначення їх територіальних кордонів приймаються її Синодом з подальшим затвердженням Архієрейським Собором.

9. Архієреї УПЦ є членами Помісного та Архієрейських Соборів та беруть участь у їх роботі відповідно до розділів II та III цього Статуту та у засіданнях Священного Синоду.

10. Рішення Помісного та Архієрейського Соборів є обов’язковими для УПЦ.

11. Рішення Священного Синоду діють в УПЦ з урахуванням особливостей, які визначаються самостійним характером її управління.

12. В УПЦ діє власна найвища церковно-судова інстанція. При цьому суд Архієрейського Собору є церковним судом найвищої інстанції для УПЦ. У межах УПЦ такі канонічні заборони, як довічна заборона у священнослужінні, виверження із сану, відлучення від Церкви, накладаються єпархіальним архієреєм з подальшим утвердженням митрополитом Київським і всієї України та Синодом УПЦ.

13. УПЦ отримує святе миро від Патріарха Московського та всієї Русі.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку