Зараз читаєте
Митрополит Євстратій Зоря прокоментував виступ Митрополита Данила Ковальчука: “Вигадана війна” та її вплив на українське суспільство

Митрополит Євстратій Зоря прокоментував виступ Митрополита Данила Ковальчука: “Вигадана війна” та її вплив на українське суспільство

Митрополит Євстратій Зоря прокоментував виступ Митрополита Данила Ковальчука: "Вигадана війна" та її вплив на українське суспільство

Виступ митрополита Данила Ковальчука, у якому він вжив словосполучення “вигадана війна”, викликав обурення та різні реакції у церковному співтоваристві. Митрополит Євстратій Зоря, використовуючи свій досвід речника, висловив думку про важливість врахування віку та стилістики архієрея. Він зауважив, що хоча контекст виступу Данила Ковальчука є не коректним , вживання виразу “вигадана війна” суперечить позиції Православної Церкви України (ПЦУ) і викликає негативні реакції. Власний вік архієрея та його стиль мови можуть бути факторами, що вплинули на формулювання висловлювання.

Митрополит Євстратій Зоря наголошує на важливості контексту та стильової адекватності виступів в місцевій церковній драмі, що трапилась на Буковині

Владика Євстратій Зоря максимально використав свій багаторічний досвід речника для заспокоєння суспільства у зв’язку з скандальним виступом митрополита Даниїла Ковальчука. Якщо коротко то на думку митрополита Євстратія Зорі треба зважати на вік архієрея та його недолугу стилістику. До вашої уваги пропонуємо коментар речника УПЦ (ПЦУ): “Заголом Мережею поширюється частина відео з виступом митрополита Чернівецького і Буковинського Данила, де він вживає словосполучення «вигадана війна».


Наскільки можна зрозуміти з контексту, митрополит Данило у своїй промові мав на увазі офіційно встановлену заборону проводити масові паломництва, що було запроваджено через війну. Але ця заборона на практиці не виконується всюди однаково: коли йдеться про заходи, які організовує Московський патріархат, то їх проводять фактично без заборони. Можна навести приклади походів на Почаїв. Це, як можна зрозуміти з промови, і обурює митрополита Данила.


Водночас цілком очевидно, що він абсолютно некоректно вжив словосполучення «вигадана війна» і тому має розʼяснити, що він зробив це помилково. Можливо це сталося через його стилістику мови і вік (74 роки).


Позиція Православної Церкви України щодо війни, розвʼязаної РФ, – ясна, однозначна і багато разів засвідчена в документах і заявах як соборних органів Церкви, так і особисто Предстоятеля ПЦУ Митрополита Епіфанія. Тому означення «вигадана війна» категорично суперечить позиції ПЦУ і не може в жодному разі трактуватися не лише як офіційна думка Церкви, але і як думка на рівні окремих її представників.

Дивитися також


Зі свого боку вважаю, що з огляду на чутливість теми, широкий резонанс і негативне враження від вживання таких слів, владика Данило мав би дати розʼяснення і перепросити за хибно сформульовану думку.”


P.S. Владика Даниїл записав відео, де висловив свою думку щодо інформаційного інциденту:

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку