Зараз читаєте
Очільника однієї з єпархій на Вінниччині підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі

Очільника однієї з єпархій на Вінниччині підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру очільнику однієї з єпархій Української православної церкви на Вінниччині в умисних діях, спрямованих на розпалювання релігійної ворожнечі, образи почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, вчинених службовою особою (ч. 2 ст. 161 КК України).

За даними слідства, архієрей, керуючись проросійськими ідеологічними мотивами, усвідомлюючи протиправність своїх дій, розмістив на вебсайті з російським доменом російськомовну статтю «С открытым шлемом, без забрала. Заметки на полях последних событий в православном мире» власного авторства. Стаття також була опублікована на офіційному сайті єпархії, якою керує підозрюваний, та в соціальних мережах для загального доступу. 

У ній очільник єпархії, зокрема, заперечує самостійність Православної Церкви України, називає її священників «самосвятами-раскольниками», Україну у статті він називає «Малороссией» та вважає, що її захопив патріарх Константинопольський Варфоломій І. 

Водночас підозрюваний вважає істинною церквою «Московский Патриархат», який, на його думку, має панувати у православному християнстві. 

Протиправний зміст публікації священнослужителя-посадовця досліджено та підтверджено спеціальною експертизою.

Санкцією статті передбачено покарання у виді штрафу або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Дивитися також
Митрополит Епіфаній зустрівся з представниками фонду Help Heroes Of Ukraine

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку