Зараз читаєте
Очолювана трьома Предстоятелями Божественна літургія звершена в Успенському храмі на о. Імврос

Очолювана трьома Предстоятелями Божественна літургія звершена в Успенському храмі на о. Імврос

13 серпня 1961 року в Успенському храмі на о. Імврос, на своїй малій батьківщині, майбутній Вселенський Патріарх Варфоломій був рукоположений на диякона. В жовтні та листопаді цього року Його Всесвятість також відзначатиме інший ювілей – 30 років від часу обрання та інтронізації на Патріарший престол (1991 р.).

13 серпня 2021 року в кафедральному храмі Імвроської митрополії на честь Успіння Пресвятої Богородиці відбулася Божественна літургія з нагоди вшанування 60-ліття дияконської хіротонії Вселенського Патріарха Варфоломія.

Служіння очолили Всесвятійший Архієпископ Константинополя – Нового Риму і Вселенський Патріарх Варфоломій, Блаженнійший Папа і Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Їм співслужили представники Предстоятелів Церкви Кіпру — митрополит Кітійський Нектарій і Церкви Греції — митрополит Маронії та Комотіні Пантелеймон, а також генеральний секретар Синоду Вселенського Патріархату архімандрит Григорій та настоятель храму Малої Софії міста Києва протоієрей Петро Ландвитович.

Після завершення літургії Предстоятель ПЦУ звернувся з вітальним словом, в якому зокрема зазначив:

«60 років тому Ви стали дияконом – але хоча вже три десятиліття Ви є Архієпископом Константинополя – Нового Риму і Вселенським Патріархом, Ви залишаєтеся дияконом. Бо ще більше, ніж тоді, та в різний спосіб, з великою відповідальністю Ви служите і Церкві, яку безпосередньо очолюєте, і Помісним Церквам-Сестрам, і всім людям доброї волі.

Тому і від себе особисто, і від Святої Автокефальної Православної Церкви України, сердечно вітаю Вашу Всесвятість з цим ювілеєм служіння та бажаю Вам його продовжувати і далі гідно працювати, як перший серед всіх нас, протягом наступних многих благословенних літ.

Дякуємо Вам за гостинну зустріч у Вашому домі, у місці Вашого народження та зростання, і з великою радістю чекаємо на Ваш візит до України, який невдовзі розпочнеться».

На пам‘ять співслужіння та з нагоди ювілею Блаженнійший владика подарував Вселенському Патріарху панагію та художнє зображення виноградної лози — символу Церкви, як виноградника Христового, виконане з бурштину.

Дивитися також

Прозвучали також вітання Олександрійського Патріарха Феодора, Предстоятелів Церков Кіпру та Греції, зачитане було вітання від Румунського Патріарха Даниїла.

Свої вітання виголосили мер міста та представники грецької громади острова.

Завершилося богослужіння подячним словом Патріарха Варфоломія та прийняттям від імені Імвроської митрополії.

Джерело: Пресслужба ПЦУ

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку