Зараз читаєте
ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ 2021 РОКУ БОЖОГО

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ 2021 РОКУ БОЖОГО

+ ВАРФОЛОМІЙ
МИЛІСТЮ БОЖОЮ АРХІЄПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЛЬСЬКИЙ,
НОВОГО РИМА І ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХ

ДО ВСІЄЇ ПОВНОТИ ЦЕРКВИ
НЕХАЙ БЛАГОДАТЬ, МИР ТА МИЛОСТЬ ХРИСТОВОГО ВОСКРЕСІННЯ У СЛАВІ БУДЕ ЗІ ВСІМА ВАМИ

***

Завершив корисний для душі Великий піст і вшанувавши Страсті та Хрест Господній, ось сьогодні ми стаємо учасниками Його славного Воскресіння, осяяні святом і виголошуючи з невимовною радістю спасительне оголошення: «Христос Воскрес!»

Все, у що ми віримо, все, що ми любимо, і все, на що ми сподіваємось як православні християни, пов’язане з Паскою, з якої все отримує свою яскравість, завдяки якій все тлумачиться і в якій все набуває свого справжнього значення. Воскресіння Христове – це відповідь Божественної любові на страждання та очікування людини, а також на «тугу» творіння, що стогне разом з нами. У Воскресінні було розкрито значення «зробимо людину за своїм образом і подобою» [1] і «Бог побачив усе, що створив, і ось це було дуже добре» [2].

Христос – це «наша Пасха» [3], «воскресіння всіх». Якщо падіння означало призупинення нашої подорожі до «божественної подоби», то у воскреслому Христі шлях до обожнення через благодать ще раз відкритий для «улюбленого Бога». Здійснюється «велике диво», яке зцілює «велику рану», людство. На емблематичній іконі Воскресіння в монастирі Хору ми бачимо Господа слави, який зійшов «до глибин Пекла» та переміг силу смерті, щоб підняти із гробу, вивести із собою прабатьків людства та в них весь людський рід від початку до кінця, як наш визволитель від рабства ворога.

У Воскресінні життя у Христі виявляється як звільнення та свобода. Бо «Христос звільнив нас … для свободи». [4] Змістом, «етосом» такої свободи, яку слід пережити тут так, як належить Христу, перш ніж вона буде вдосконалена в небесному царстві, є любов, досвідчена квінтесенція «нового творіння». «Бо ви покликані на волю, брати; тільки не використовуй свою свободу як можливість для плоті, але через любов будьте слугами одне одного» [5]. Свобода віруючого, заснована на Хресті та Воскресінні Спасителя, – це подорож вгору та до нашого ближнього; це «віра, що працює через любов» [6]. Це вихід із «Єгипту рабства» та різноманітного відчуження, дарована Христом трансценденція замкнутого та стиснутого існування, надія на вічність, що робить людину людиною.

Святкуючи Пасху, ми визнаємо в Церкві, що Царство Боже «вже відкрито, але ще не здійснено» [7]. У світлі Воскресіння земні речі набувають нового значення, оскільки вони вже перетворені і перетворені. Ніщо не просто «дається». Все рухається до есхатологічної досконалості. Цей «нестримний порив» до Царства, який особливо проживається на євхаристичному зібранні, захищає Божий народ, з одного боку, від байдужості до історії та присутності зла в ній, а з іншого – від забуття Господніх слів , що «моє царство не від цього світу» [8], що знаменує різницю між «вже» і «ще не» пришестя Царства, згідно з найбільш теологічним виразом, що «Цар прийшов , Господь Ісус і Його Царство має прийти» [9].

Головною характеристикою даної Богом свободи віруючого є невпинний пульс воскресіння, пильність і динамізм цієї свободи. Його характер як дару благодаті не тільки не обмежує, але насправді виявляє нашу власну згоду на цей дар і зміцнює нашу подорож і наше поводження до цієї нової свободи, яка також містить відновлення наших відчужених стосунків із творінням. Той, хто вільний у Христі, не потрапляє в «земний абсолют», як «решта, хто не має надії» [10]. Нашою надією є Христос, існування, здійснене у Христі, блиск і блиск вічності. Біологічні межі життя не визначають його істини. Смерть – це не кінець нашого існування. «Нехай ніхто не боїться смерті, бо смерть Спасителя звільнила нас. Він утримувався в ньому і знищив його. Той, хто зійшов у пекло, Він зробив пекло в полон» [11]. Свобода у Христі є «іншим творінням» [12] людини, передчуттям і зразком здійснення і повноти Божественної економії «тепер і завжди» Останнього дня, коли «благословенний від Отця» буде жити від людини до людини з Христом, «споглядаючи Його і побаченого Ним, коли вони насолоджуються плодами нескінченної насолоди, що походить від Нього» [13].

Свята Пасха – це не просто релігійне свято, хоча і найбільше свято для нас, православних. Кожна Божественна Літургія, кожна молитва і благання вірних, кожне свято і вшанування пам’яті святих і мучеників, шана священних ікон, «рясна радість» християн (2 Кор. 8:2), кожен акт жертовної любові та братерства, витривалість смутку, надія, яка ніколи не розчаровує людей Божих, – це свято свободи. Всі вони випромінюють пасхальне світло і виділяють аромат Воскресіння.

Дивитися також

У цьому дусі, тоді, коли ми прославляємо Спасителя світу, котрий топтав смерть смертю, ми передаємо всім вам – нашим найпочеснішим Братам по всьому Господньому Володінню і нашим улюбленим дітям Матері-Церкви – святкове привітання , оскільки, одним голосом і одним серцем, ми радісно благословляємо з вами Христа на віки.

Фанар, Свята Пасха 2021 р.Б.

+ Варфоломій Константинопольський,
Палкий молитовник за всіх вас до Воскреслого Господа.

[1] Буть. 1:26.
[2] Буть. 1.31.
[3] 1 Кор. 5.7.
[4] Гал. 5:1.
[5] Гал. 5:13.
[6] Гал. 5:6.
[7] Georges Florovsky, Bible, Church, Tradition, Belmont MA: Nordland Publishing, 1972, 36.
[8] Ін. 18:36.
[9] Florovsky, op. cit., 72.
[10] 1 Сол. 4:13.
[11] From the Catechetical Homily of St. John Chrysostom on the holy and glorious Resurrection.
[12] Gregory the Theologian, Ethical Poems 61.
[13] John of Damascus, An Exact Exposition of the Orthodox Faith, IV. 27.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку