Зараз читаєте
ПЦУ НЕ ПОТРІБНА СВЯТИНЯ, ДЕ НЕМАЄ УПЦ МП?

ПЦУ НЕ ПОТРІБНА СВЯТИНЯ, ДЕ НЕМАЄ УПЦ МП?

Шість років тому на Тернопільщині для людей було справжнім шоком довідатися, що місцеві владики самовільно продали бізнесменам замок, монастир і гідроелектростанцію на території національного заповідника Дністровський каньйон. Причому до церковної скарбниці із майже 400 тисяч гривень не потрапило ні копійки. Спочатку повернути майно церкви взялися віряни, а потім історією зайнялись і правоохоронці.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО-СЮЖЕТ

Церковне майно ієрархи продали за нехитрою, але дуже нахабною схемою. Єпархія вступила в товариство з обмеженою відповідальністю з майном, а бізнесмени — з грошима. Після цього церква швидко вийшла із засновників товариства. Весь фокус нахабства і простоти і полягав у тому, що вийшли, уже без старовинного замку, монастиря і гідроелектростанції.

Надійшло звернення від одного з церквоних фондів, де вказувалось про те, що товариство «Джуринфортеця» було продане невідомим особам і кошти, які мали надійти за цю оборудку — майже 400 тисяч гривень — в церковну казну не потрапили, — сказав речник Нацполіції у Тернопільській області Сергій Крета.

Після цього владику Мстислава, який ставив підписи при відчуженні споруд, відсторонили від керівництва єпархією. Наступники лише розводять руками — нема ні замку з монастирем, ні грошей.

«Я не знаю — нуль. Я прийшов до єпархії, то у нас в касі був нуль», — згадував архієпископ Тернопільський і Бучацький ПЦУ владика Тихон-Петранюк. Але тут, як показали подальші події, спрацювала приказка «ворон ворону око не виклює», адже цей відомий пройдисвіт і барига в рясі, очоливши Тернопільську єпархію, яка втратила в оборудці майно, відмовився визнавати свій приход потерпілою стороною. Тим часом, на початку грудня 2019 року у Державному бюро розслідувань зареєстрували кримінальне провадження.

Нинішню ситуацію щодо Червоногородського замку ми попросили прокоментувати Наталію Шевчук — голову ГО «Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія»

 Наталіє Михайлівно, що ви думаєте з приводу того, що в Свято-Петропавлівському чоловічому монастирі УПЦ/ПЦУ сьогодні лунала молитва і слово до вірян — представників Української греко-католицької церкви?

— Слава Богу, хоч хтось молиться! Шкода, що там давно вже не було наших ревних молитвеників. Приємно чути, що є духовенство, віряни, котрі, як і я, вважають Червоногородський замок воістину святим прадавнім місцем особливої духовної сили.

Парадокс полягає в тому, що ПЦУ, за фактом, не потрібні ані монастирі, ані церковні землі, ані діючі храми, ані семінарії, якщо там не перебувають представники УПЦ Московського патріархату. Я поклала майже п’ять років свого життя після смерті Митрополита Мефодія, щоб зберегти монастир Української Автокефальної Православної Церкви святих Петра і Павла, відомий як Червоногородський замок, у власності Тернопільської єпархії. Сьогодні це Тернопільсько-Бучацька єпархія у складі УПЦ/ПЦУ, якою керує відомий на всю Україну шахрай, випущений свого часу під заставу та обвинувачений у важкому кримінальному злочині — громадянин Петранюк Тарас Іванович (архієпископ Тихон). Хто хоча б поверхово знає біографію цього клоуна, не здивується, чому святиня в такому жахливому і занедбаному стані, чому в храмі не відбуваються богослужіння, не лунає молитва і чому вдень зі свічкою не найдеш ченців ПЦУ, що так яро претендують на Почаївську та Києво-Печерську лаври! Просто цей об’єкт разом із землею Петранюк незабаром вдруге продасть, так само, як нещодавно продав гектар золотої церковної землі на Чернівецькій у центрі Тернополя. Мені боляче, прикро бачити, як кафедру, якою до 2015-го керував сам Предстоятель УАПЦ, Митрополит Київський і всієї України Мефодій (Кудряков), розривають на шматки, як дикі звірі, наступники-архієреї Мстислав Гук, Макарій Малетич, Тихон Петранюк. Я щиро вважаю, що якби владика Мефодій встав, то багато хто ліг би за свої злодіяння щодо власної церкви-єпархії. Та правда життя в тому, що ніхто з нас не вічний, а отримати справжнього володаря, господаря, людину особливої духовної твердості, якою був Блаженноспочилий владика Мефодій, — це надзвичайний скарб для Церкви, Божий дар і Боже благословення. Отож, бачите, до чого призводить церковна політика, коли злочинцям і шахраям — раніше вже забороненим у служінні архієрейським синодом — дозволяють керувати Церквою. Дуже сподіваюсь, що Петранюка раніше чи пізніше правоохоронці візьмуть під арешт і ситуація на Тернопільщині зміниться докорінно, адже у нас є архієреї — владики Нестор Писик і Павло Кравчук, які щоденною працею смиренно, без пафосу, ревно виконують свої обов’язки єпархіальних керуючих, люди — патріоти української землі, які безмежно люблять свою Батьківщину, в часи війни не дозволяють собі за церковний кошт кататись морями з хлопчиками за кордон, тішити себе коханого за кожної нагоди розкішними трояндами, придбаними за пожертви бабусь, безчисла нашивати собі платтячка — то в квіточку, то в хрестик, то в орнамент,   вип’ячуючи на загальний огляд простих людей та духовенство свою особливу нетрадиційну орієнтацію… Відтак наголошую: в ПЦУ є архієреї, які насправді користуються щирою та заслуженою повагою вірян і духовенства. Прикро, що про їхні чесноти не пишуть, утім знаю, що молитви таких духовників доходять до Господа нашого Ісуса Христа, а тому в Україні засяє сонце великої перемоги, а нашу святу Українську церкву захистить світоносна Оранта, Матір Божа Київська.

Нагадаємо про раніше опубліковані статті Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія, підготовлені за розслідуванням голови цього Фонду Наталією Шевчук:

Мефодій – надбав, Макарій – продав

Було ваше – стало наше

Дивитися також

Церква не товар

Посадовці з Тернопільської ОДА «не знайшли» документів ппро незаконний продаж Червоногородського замку (XVIIXIX століття)

«Я не знаю…» — владика Тихон (Тарас Петранюк) співучасник злочину розводить руками

З таким предстоятелем і ворогів не треба

Офіс Президента України відреагував щодо Червоногородського замку

Джерело: Прес-служба Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку