Зараз читаєте
Пересопницьке Євангеліє – духовний скарб і вічний символ українства

Пересопницьке Євангеліє – духовний скарб і вічний символ українства

Пересрпницьке-Євангеліє-ПЦУ-Фонд-памяті-Блаженнішого-Митрополита-Мефодія-Кудрякова-УАПЦ

23 лютого 2020 року, в межах проекту з увіковічення пам’яті про Предстоятеля УАПЦ Митрополита Мефодія (Кудрякова), духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія, митрофорний протоієрей отець Роман Будзинський з парафіяльною громадою урочисто зустрів доправлену з Києва факсимільну копію Пересопницького Євангеліє.

Наталія-Михайлівна-Шевчук-ПЦУ-Фонд-памяті-Блаженнішого-Митрополита-Мефодія-УАПЦ

Перед зустріччю святині духовенство, віряни та гості обителі стали учасниками урочистого молебню за Україну та єдність українського православ’я у стінах церкви Святих Жон-Мироносиць.

З пастирським словом до присутніх звернувся отець-настоятель: «Пріоритетним завданням на сьогодні є якість православної церкви. Кожен з нас, ми як єдине тіло Христове повинні відповідально будувати справжню євангельську Українську церкву. Саме цим понад 500 років тому займались прості люди, такі як ми з вами, ті, які писали Пересопницьке Євангеліє. Тільки уявіть собі п’ять років щоденної, кропіткої, зосередженої і молитовної праці… Якою вірою та ревністю в служінні людям і Богу були просякнуті ці надзвичайні люди! Ми сьогодні матимемо унікальну можливість бути дотичними до видання, яким був вражений Тарас Шевченко, тримав у руках Іван Мазепа, захоплено описував Іван Франко. Я надзвичайно схвильований неймовірною подією для нашої парафії, для всієї Тернопільщини – вже скоро ми матимемо можливість доторкнутись до живої історії православної України та скласти подяку Богові за прояв його любові до кожного з нас, хоч ми не гідні такої милості», – зауважив о. Роман Будзинський.

До реліквій, які зберігаються на парафії Святих Жон-Мироносиць, у селі Почапинці ПЦУ ТЄ, тепер додалася ще одна – факсимільне видання Пересопницького Євангелія. Книгу передала в дар голова Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія (Кудрякова) Наталія Михайлівна Шевчук з нагоди відзначення Православною Церквою України 5-ої річниці з дня відходу у вічність Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Мефодія (2000–2015).

Дивитися також

Тепер усі охочі матимуть нагоду переглянути унікальний подарунок і доторкнутись до духовного скарбу і вічного символу українства. Пересопницьке Євангеліє віднині використовуватиметься не як експонат писемності – історичний раритет, а як богослужбова книга.

Прес-служба Парафії святих Жон-Мироносиць

 
Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку