Зараз читаєте
Стрітення – це зустріч кожного з нас із Богом

Стрітення – це зустріч кожного з нас із Богом

Свято Стрітення – це свято зустрічі, зустрічі Бога. В історичному сенсі згадуємо євангельську подію, коли на 40-й день після Різдва Ісуса Христа, виконуючи тогочасний закон, Богородиця та праведний Йосиф Обручник принесли Богонемовля до храму, щоби посвятити Його Богові і віддати за Нього символічну жертву (плату).

Земних батьків Господа Ісуса Христа на порозі єрусалимського храму зустрів праведний старець Симеон, якому «було провіщено Духом Святим, що він не побачить смерти, доки не побачить Христа Господнього» (Лк. 2: 26). Також свідком тієї історичної події стала праведна пророчиця Анна: «Прийшовши тієї години, вона славила Господа і говорила про Нього всім, хто чекав спасіння в Єрусалимі» (Лк. 2: 38). Саме тому свято це назване Стрітенням – бо воно засвідчує в особі Симеона і Анни зустріч старозавітного людства із Месією, Який ще прабатькам був обіцяний Богом як Визволитель від смерті для всіх людей.

В ширшому розумінні Стрітення – це зустріч кожного з нас із Богом, яка відбувається в нашому серці, в нашій душі, в нашому храмі духовному.

Свято Стрітення Господнього – одне з найдавніших. З’явилося воно в Єрусалимській Церкві близько IV cтоліття. Згодом із Єрусалиму перейшло в інші Церкви. До України звичай особливих молінь на свято Стрітення прийшов, швидше за все, з Візантії, ще з часів святого рівноапостольного князя Володимира.

Дивитися також

Стрітення – останнє велике свято перед Великим постом, яке завершує сорокаденний різдвяний цикл. Це свято є унікальним за своєю богослужбовою традицією, адже воно водночас присвячене прославленню і Спасителя, і Його Пречистої Матері. Серед богослужбових особливостей – Чин малого освячення води, а також Чин освячення свічок, який був запроваджений Київським митрополитом і святителем Петром Могилою у XVII столітті.

Зустрічайте Бога у своєму серці!

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку