Зараз читаєте
СВЯТІЇ ПРАВЕДНІ ЗАХАРІЄ І ЄЛИСАВЕТО, МОЛІТЕ БОГА ЗА НАС!

СВЯТІЇ ПРАВЕДНІ ЗАХАРІЄ І ЄЛИСАВЕТО, МОЛІТЕ БОГА ЗА НАС!

Сьогодні, 18 вересня — святкування пам’яті святого пророка Захарії і праведної Єлисавети, батьків Іоана Предтечі.

Захарія жив у Хевроні і був священиком. Коли прийшла його черга звершувати богослужіння, він пішов до Єрусалиму і там приносив жертву Богу. Свята Єлисавета була родичкою Діви Марії. Більшої похвали, яку знаходимо про них у Святому Письмі навіть бути не може: “Вони були обидвоє праведні перед Богом і виконували всі заповіді та накази Господні бездоганно” (Лк. 1, 6).
Подружжя було вже старе літами, однак дітей не мало. І ось ангел Божий об’явив Захарії, що жінка його, Єлисавета, народить сина, і дадуть йому ім’я Іоанн.
Коли ж цей самий архангел Гавриїл через шість місяців благовістив Пренепорочній Діві Марії, що Господь вибрав Її на Матір Христа Спасителя, то Пречиста Діва поспішила відвідати Єлисавету.
Цю зустріч описав святий євангелист Лука: “Увійшла вона в дім Захарії і привітала Єлисавету. І як почула Єлисавета привіт Марії, здригнулася дитина в її лоні, і Єлисавета сповнилася Святим Духом і викликнула голосом сильним: «Благословенна Ти між жінками й благословен плід лона Твого. І звідкіля мені це, що прийшла до мене мати Господа мого?»” (Лк. 1, 40-43).

А у відповідь на привітання Пречиста Діва промовила цю пречудесну, ангельську молитву: “Величає душа моя Господа і дух мій радіє в Бозі, Спасі моїм…” (див. Лк. 1, 46-55).
Після Різдва святого Іоана і після Різдва Христа Спасителя, коли Ірод наказав убивати немовлят, то він довідався, що у Захарії і Єлисавети народився син, і послав вояків убити дитя, бо був упевнений, що саме ця дитина є Месією, про прихід якого у світ говорили йому три царі Сходу. Свята Єлисавета, довідавшись про той жорстокий наказ, утекла з дитиною. Святому Захарії тоді випала черга служити в Єрусалимському храмі. Коли він не міг сказати, де ховається Єлисавета з дитиною, бо й сам того не знав, то, за наказом Ірода, його вбили і залишили лежати в храмі між престолом і жертовником.
Про святу Єлисавету далі нам вже розповідає Святе Передання. Коли Єлисавета з маленьким Іоаном переховувалася від убивць, яких послав Ірод, то побачила, що воїни Ірода наближаються і ось-ось її знайдуть. Свята ховалася тоді за скелею, коли вона стала молитися, скеля відкрилася і Єлисавета зайшла у глибоку печеру, де прожила сорок днів, а потім померла. Божий ангел годував малого Іоана, доки він не підріс і не став готуватися до свого великого посланництва.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку