Зараз читаєте
Святкова пам’ять і мученицьке стояння: Православна Церква молитовно відзначає 10 лютого

Святкова пам’ять і мученицьке стояння: Православна Церква молитовно відзначає 10 лютого

Сьогодні, за новоюліанським календарем, Православна Церква відзначає пам’ять видатних святих, включаючи святого мученика Харалампія та інших мучеників, блаженну княгиню Анну та преподобного Прохора. Долучайтеся до святкових обрядів і вшановуймо їх жертву за віру.

Святі мучениці Харалампій, Порфирій, Вантос, княгиня Анна та Преподобний Прохор вшановані цього дня

Сьогодні Православна Церква за новоюліанським календарем відзначає пам’ять:

  • Святого мученика Харалампія та з ним мучеників Порфирія і Вантоса та трьох мучениць (202 рік).
  • Блаженної княгині Анни новгородської (1056 рік).
  • Преподобного Прохора, чудотворця Києво-Печерського, в Ближніх печерах (1107 рік).
  • Мучениць дів Єнафи, Валентини і Павли (308 рік).

Вшануємо їх пам’ять та долучаймося до святкових обрядів у цей особливий день.

10 лютого – день святих мучениць Валентини, Єнафи і Павли.

Святі мучениці діви Валентина, Єнафа і Павла постраждали за віру Христову в Палестині в 308 р. за правителя Максиміяна II Галерія (308–313 рр.) від обласного правителя Фірміліана. Свята Енафа походила з околиць Гази, свята Валентина – з Кесарії Палестинської, а свята Павла – з околиць Кесарії.

Спочатку на суд до Фірміліана була приведена свята Енафа. На допиті вона мужньо оголосила себе християнкою, і за це за наказом правителя її спершу піддали жорстоким побоям, а потім привісили до стовпа і стали стругати тіло її.

Після цього була приведена до Фірміліана свята Валентина. Її звинувачували у нешануванні язичницьких богів, і правитель наказав їй принести жертву ідолам. З цією метою її повели до язичницького храму, що стояв неподалік судилища. Але коли свята була приведена в храм, то замість того, щоб принести жертву ідолам, вона сміливо кинула на жертовник камінь і повернулася до вогню, що палав на ньому, спиною. Тоді Фірміліан розлютився і наказав нещадно бити її по ребрах, а потім засудив її, а з нею і святу Єнафу до усічення мечем.

Після всіх була приведена на муки свята Павла. За наказом правителя її піддали багаторазовим мукам, але за сприяння благодаті Христової вона переносила свої страждання з великою мужністю, і мучитель наказав відсікти їй голову мечем. Перед стратою вона піднесла подяку Богові і, вклонившись християнам, що присутні на страті, схилила під меч свою голову і так віддала дух свій Богу.

Молитва до святих Валентини, Єнафи і Павлини за воїнів на передовій:

Всесвяті мучениці Валентина, Єнафо і Павлино, які в силу своєї віри та мужності постраждали за Христа! Погляньте благословенно на наших військовослужбовців, що стоять на передньому краю бойових дій, виборюючи мир і справедливість для України.

Дивитися також
Дізнайтеся про святого Єфрема, патріарха Антиохійського, який відзначається 21 червня.

О, святі мучениці, які пережили великі випробування через свою вірність Христові, будьте нашими посередниками перед Богом. Зігрійте своїм благословеннями та молитовним захистом кожного військовослужбовця, що служить на передовій фронту.

Молимося за їхню міць, мудрість та силу, нехай Божа рука закриє їх духовною бронею у кожному бою. Нехай ваша свята заступницька молитва допомагає їм переживати труднощі військових буднів та сприяє поверненню додому цілими та неушкодженими.

Святі Валентина, Єнафо і Павлино, будьте нашими покровителями у часи великих випробувань, освітлюйте своїм світлом стежки наших воїнів-захисників. Амінь.

Джерело – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку