Зараз читаєте
Твою пам’ять вшановуємо любов’ю, премудрий Леонтіє

Твою пам’ять вшановуємо любов’ю, премудрий Леонтіє

Святий мученик Леонтій

Мучителів осоромив єси лукаві підступності, і гелленів викрив єси безбожне служіння, засяяло єси богопізнання, щоб усі люди ученьмі благочестя, богомудрий мученику. Того ради твою пам’ять вшановуємо любов’ю, премудрий Леонтіє.

Святі мученики Леонтій, Іпатій і Феодул були римськими воїнами. Святий мученик Леонтій, грек за походженням, у часи правління Веспасіана служив воєначальником в імператорських військах в фінікійською місті Тріполі. Християнин Леонтій відрізнявся хоробрістю та розумом, до нього з глибокою повагою ставилися воїни і громадяни Тріполі за його чесноти.

В той же час в Римі жив один сенатор, на ім’я Адріан, – людина жорстока, немилостивий і винахідливий на всяке зло. Він почув про християн, які гребуючи ідольськими жертвами, визнають тільки Єдиного істинного Бога – Христа, до віри в Нього звертають багатьох. Адріан, сповнившись ревнощів по своїх богів, пішов до царя і просив його, щоб він дав йому владу примушувати християн до ідолопоклонства з правом мучити і вбивати тих, які не хочуть поклонятися богам. Цар призначив Адріана правителем в Фінікійську країну з повноваженням гнати всіх віруючих у Христа. Коли Адріану стало відомо, що в місті Тріполі знаходиться воєначальник Леонтій, який розоряє батьківські закони, а саме: докоряючи древніх богів він навчав не поклонятися і не приносити їм жертв. Адріан негайно послав в Тріполь трибуна Іпатія, доручивши йому схопити Леонтія і тримати під вартою до його прибуття.

По дорозі до Тріполя трибун Іпатій сильно захворів і, перебуваючи при смерті, побачив уві сні Ангела, який сказав: «Якщо хочеш бути здоровим, заклич тричі разом зі своїми воїнами: «Боже Леонтія, допоможи мені». Розплющивши очі, Іпатій побачив Ангела і сказав: «Я посланий затримати Леонтія, як же я покличу його Бога?». У цей час Ангел Став невидимий.

Іпатій розповів воїнам, в числі яких був і його друг Феодул, про свій сон, всі разом тричі призвали на допомогу Бога, Ім’я якого визнавав святий Леонтій. Іпатій зцілився на спільну радість воїнів, і тільки Феодул сидів осторонь, розмірковуючи про диво. Душа його перейнялася любов’ю до Бога, і він умовив Іпатія негайно піти удвох до міста на пошуки святого Леонтія.

Феодул та Іпатій дійшли до міста і зустріли невідомого чоловіка, який запросив їх до себе в будинок, щедро пригощав їх. Згодом воїни дізнались, що незнайомий чоловік і є святий Леонтій, вони впали на коліна і просили його просвітити їх вірою в Істинного Бога. Тут же відбулося Хрещення, а коли святий Леонтій виголосив над ними молитовне Закликання в Ім’я Пресвятої Трійці, новохрещених осінила світла хмара і пролився благодатний дощ.Того ж дня до Тріполя прибув правитель Адріан. Дізнавшись про подію, він наказав привести до себе святого Леонтія, трибуна Іпатія і Феодула і, погрожуючи їм муками і смертю, вимагав зречення від Христа і жертвопринесення римським богам.

Дивитися також
Дізнайтеся про важливість свята Жінок-мироносиць та прийняття побажань здоров'я, щастя та перемоги для українських жінок.

Святого Іпатія підвісили на стовпі і стругали залізними кігтями, а святого Феодула нещадно били палицями. Після довгих побоїв звернувся до Іпатія і Феодула: «З якої причини ви відкинули з дитинства навіяні вам батьківські звичаї і залишили військову нагороду, засмутився царя?». «Ми отримали, – відповідали святі, – кращу нагороду у Царя Небесного: Їм даровані нам «хліб Божий, який сходить з небес» (Ів. 6:33), і чаша вина, Минулий з ребер Христових».

Святого Леонтія після катувань відправили до в’язниці. Вранці він постав перед правителем. Адріан намагався спокусити святого сповідника почестями і нагородами і, нічого не досягши, віддав на катування: святий мученик цілий день висів вниз головою на стовпі з важким каменем на шиї, але ніщо не могло змусити його відректися від Христа. Правитель наказав бити палицями страждальця до тих пір, поки він не помре. Тіло святого мученика Леонтія викинули за місто, але християни з честю поховали його поблизу Тріполі.

Допит святого Леонтія, його страждання і смерть записав на олов’яних дощечках присутній на суді писар. Ці дощечки були покладені в труну святого мученика.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку