Зараз читаєте
Усікновення Глави Іоанна Предтечі

Усікновення Глави Іоанна Предтечі

11 вересня ми відзначаємо Усікновення Глави Іоанна Предтечі. 

Життя і доля Івана Хрестителя велична і трагічна. Весь свій життєвий шлях він був прихильником суворої моралі, уникав подвійних стандартів і не раболепствовал перед могутніми і багатими. За свою принциповість вінприйняв страшну смерть, але не пішов на поводу у сильних світу цього. Життя Іоанна Предтечі – прекрасний приклад відданості своїм ідеалам і переконанням. У народі Іоанн Хреститель шанувався як цілитель від головного болю. У цей день також прийнято згадувати всіх православних воїнів, які склали свої голови на полі бою.

Згідно з Євангеліями, після того як Іоанн Предтеча хрестив Ісуса Христа в річці Йордан, Ірод Антипа, правитель Галілеї уклав Івана Хрестителя в темницю. Підставою послужив той факт, що пророк відкрито викривав Ірода в тому, що, залишивши законну дружину, той живе з дружиною свого брата Іродіадою. Треба сказати, що в ті часи закон дозволяв брати дружину померлого брата (вдовицю) тільки тоді, коли померлий брат не залишав після себе дітей. Однак історія стверджує, що правитель звершив велике беззаконня і відняв дружину свого брата Пилипа, коли той був ще живий.

Іван Предтеча вважався у народі як палкий ревнитель закону Божого і викривач гріхів людських. Він не міг промовчати про таке беззаконня, це правителем Галілеї, і перед людьми викрив Ірода, як перелюбника. Після такої ганьби Ірод наказав кинути Іоанна в темницю. Але більше самого правителя затаїла злість на пророка дружина Ірода, Іродіада, і будь-якими способами намагалася вбити його. Але так як Ірод вважав Івана людиною праведним і святим, Ірод не наважувався віддати його на смерть. Проте він боявся не стільки Бога, скільки людей, як говорить євангеліст Матфей: І хотів його вбити, та боявся народу, бо його мали за пророка. Ірод боявся, як би народ не повстав на нього і не підняв повстання. Він не наважувався віддати наказ страчувати пророка і Хрестителя Господнього, але тільки тримав його у в’язниці, бажаючи таким чином захистити свого викривача від народу.

І ось одного разу, відзначаючи свій черговий день народження Ірод влаштував великий бенкет, на якому в якості танцівниці виступала дочка Іродіади Саломея. Юна дівчина настільки сподобалася правителя Галілеї, що він обіцяв їй виконати будь-яке її бажання. Іродіада, давно мріяла позбутися від занадто балакучого Іоанна, намовила свою дочку, і Соломія попросила Ірода подарувати їй голову Хрестителя. Правитель Галілеї не міг не стримати свого слова і за його наказом Івана стратили.

Як стверджують перекази, голова Іоана Предтечі була принесена на блюді посеред бенкету. Гостей свята охопив жах, коли раптом відрубана голова, з якої ще капала кров, раптом сказала ті ж викривальні слова, за які Іоанн був поміщений під варту: “Не годиться тобі мати дружину Филипа, брата твого”.

Дивитися також

Іродіада наказала поховати голову Іоанна окремо від його тіла, так як після випадку на бенкеті боялася, як би пророк не воскрес. Тіло Хрестителя його учні забрали з в’язниці і поховали у Севастії, а голову пророка Іродіада сховала у своєму палаці. Щодо того, яким чином звідти була взята голова Хрестителя, написано під двадцять четвертим числом лютого, коли святкується Набуття цього чесної глави.

Помсту Господа, Бога не змусила себе довго чекати – через деякий час вбивця пророка позбувся свого царства, а через деякий час і життя. Танцівниця Соломія тої ж зими провалилася під лід, який так сильно здавив її, що все тіло знаходилося під водою і видно було лише голова. У воді вона борсалася так, як ніби танцювала. Зрештою лід зійшовся і відрубав дівчині голову, яку принесли Іродові і Іродіаді, як колись їм принесли голову Іоанна Хрестителя. Сам же Ірод був засланий римським імператором Каєм Калігулою в Іспанію, де він разом з Іродіадою загинув під час землетрусу. У народі Іоанн Хреститель шанувався як цілитель від головного болю. У цей день також прийнято згадувати всіх православних воїнів, які склали свої голови на полі бою.

Згідно з церковними традиціями день Усікновення Глави Іоанна Хрестителя – час найсуворішого посту. В цей день, навіть якщо він випадає на неділю, не їдять м’ясо, рибу, молочні і морські продукти. Цей одноденний піст нагадує всім віруючим людям, до чого може призвести нестриманість. Іоанн Хреститель більшу частину свого життя жив у пустелі без хліба, вина і будь-якої іншої їжі. Він харчувався сараною і медом, пив лише воду і не прагнув наситити своє тіло, думаючи про свою безсмертну душу. Саме в пам’ять про життя та подвиг Івана Предтечі слід проводити цей день в суворій пості і молитві.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку