Зараз читаєте
Великомученик Артемій

Великомученик Артемій

2 листопада вшановують пам’ять святого великомученика Артемія, видатного воєначальника, намісника Єгипту.

Коли до влади прийшов новий імператор Юліан-Відступник розпочалась непримиренна боротьба з християнами. В Антіохії він наказав катувати двох єпископів, що не бажали відректися від Христової віри. У цей час у місто прийшов святий Артемій і всенародно викрив Юліана в несправедливості. Розгніваний Відступник піддав святого жорстоким мукам. Після цього великомученика кинули до в’язниці.

Під час молитви, яку святий підносив до Господа, йому з’явився Сам Христос в оточенні Ангелів і сказав: «Кріпися, Артемію! Я з тобою і позбавлю тебе від усякого болю, який заподіяли тобі мучителі, і вже готую тобі вінець слави. Тому що як ти визнав Мене перед людьми, на землі, так і Я визнаю тебе перед Отцем Моїм Небесним. Отже, будь мужній і радій – ти будеш із Мною в Моєму Царстві». Почувши це від Самого Господа, великомученик зрадів і став гаряче дякувати й славословити Його. Наступного дня Юліан зажадав, щоб великомученик Артемій визнав язичницьких богів.

Дивитися також
У Стамбулі Президент узяв участь у поминальному молебні за жертвами війни в Україні

Зустрівши рішучу відмову, імператор вдався до катувань. Подвижник переносив все без єдиного стогону. Святий напророкував Юліанові, що незабаром той отримає справедливу відплату за зло, заподіяне ним християнам. Відступник розлютувався і вдався до ще страшніших катувань, але вони не зломили волю великомученика, і тоді святий Артемій був обезголовлений. Його останки було поховано християнами. Після загибелі імператора-відступника мощі святого великомученика Артемія були з почестями перенесені з Антіохії в Константинополь.

Переглянути коментар (1)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку