Зараз читаєте
ВІДБУДУЄМО ХАТУ-МУЗЕЙ ПАТРІАРХА МСТИСЛАВА СКРИПНИКА РАЗОМ

ВІДБУДУЄМО ХАТУ-МУЗЕЙ ПАТРІАРХА МСТИСЛАВА СКРИПНИКА РАЗОМ

Майже в самому центрі Полтави стоїть напівзруйнована хата, на стіні якої від вулиці висить меморіальна мармурова дошка.

На тій дошці сповіщається про те, що в цій хаті народився і виріс перший православний Патріарх України, перший Патріарх Української Автокефальної Православної Церкви Мстислав (Скрипник).

Для кожного полтавця-патріота ця, майже двохсотлітня хата – родове гніздо козацької родини Скрипників, стала особливою, адже в ній народився і виріс великий провідник українського народу і його духовний батько, нескорений борець за державну й церковну незалежність Патріарх Мстислав (Скрипник).

Саме звідси почався його шлях у велике життя, позначене подвигом в ім’я України – боротьба за державну незалежність і автокефалію українського православ’я.

Він пройшов хресну дорогу довжиною в 95 років. Він об’єднав мільйони розкиданих по всьому світу українців, вигнаних з рідної землі із злої волі поневолювачів, в Українській Автокефальній Православній Церкві, очолив її відродження в Україні в 1990 році, мріючи про об’єднання всіх православних українців у єдиній Церкві.

Відроджена Українська Автокефальна Православна Церква – Церква мучениця, стала духовною опорою національно-патріотичних сил у боротьбі за державну незалежність України. Він не довго керував Церквою, але переданий ним дух волі, дух свободи, завершився 15 грудня 2018 року утворенням автокефальної Православної Церкви України – мрії всього його життя, визнаної Вселенським православ’ям.

Тепер наше, його земляків, завдання – відбудувати рідний дім, в якому народився і виріс Патріарх Мстислав Скрипник, та відновити в ньому діяльність музею Патріарха, який стане потужним осередком національно-патріотичного та релігійного виховання підростаючого покоління українців, яким будувати нове життя в незалежній українській державі.

Хата-музей Патріарха Мстислава включена до туристичного маршруту Полтави і тепер всі туристи, які відвідуватимуть духовну столицю України, матимуть можливість ознайомлюватися із життєвим шляхом видатного українця.

Але що вони бачать нині?

Майже зруйнований будинок музею, експонати якого перебувають на зберіганні.Тому відбудова хати-музею Патріарха Мстислава Скрипника в м. Полтаві повинна стати справою честі не лише полтавців, а й мешканців інших країв України.

Приклад активної участі у зборі коштів для того, щоб викупити приватну половину будинку, показала Львівщина, жителі якої внесли левову частку від зібраної суми. Тепер черга за полтавцями, особливо тими, хто дійсно може внести великі суми для відбудови.

Ось окремий рахунок парафії, у власності якої перебуває будівля, відкритий для збору коштів на реконструкцію музею:

Дивитися також

Святого Архистратига Михаїла релігійна громада (парафія) Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦЄДРПОУ/ДРФО 37914874,
АТ КБ “ПРИВАТБАНК” (ЄДРПОУ банку 14360570, код банку 331401)
рахунок:№ UA143314010000026001054205208 (Поточний рахунок),
валюта UAH (Українська гривня)
Призначення платежу – пожертва на ремонт хати-музею Патріарха Мстислава

Також можна передавати кошти до єпархіального управління або Свято-Михайлівській парафії.

Телефон для довідок 0975900021 – о. Олександр Горай, настоятель Свято-Михайлівської парафії УАПЦ.

Нехай Господь благословить Вас на святу справу!

Джерело: Хата-музей Патріарха Мстислава

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку