Зараз читаєте
Відродження давньої української духовної обителі на Святій Горі Афон

Відродження давньої української духовної обителі на Святій Горі Афон

Відродження давньої української духовної обителі на Святій Горі Афон

Давня українська духовна обитель, Свята Келія Святих Архангелів (Фалакру) на Святій Горі Афон, що має понад 1000-річну історію, зазнала руйнації під російськими загарбниками. Завдяки отриманню автокефалії Православною Церквою України, початку відбудови та опіційному передачі українському ієромонаху Паїсію, відкривається можливість відродження цієї святині. Віра, зусилля та підтримка необхідні для відновлення символу українського духу.

Відбудуймо Келію – символ незламності українського духу

Історично так склалося, що православні народи мають на Святій Горі Афон свої монастирі, скити та келійні обителі. Українська духовна обитель, про яку йде мова, за часом заснування є історичною ровесницею Руси-України. Обитель Святих Архангелів (Фалакру) заснував у Х столітті чернець Никифор (Фалакро), в ті часи вона мала офіційну назву Безтілесних Сил (Ангелів). Про це відомо зі святогірського акту від 991 року, на якому стоїть підпис ченця Никифора Фалакро – він був першим її ігуменом.

Так, українська афонська спадщина, як невід’ємна складова української духовної культури, має понад 1000-літню історію! Адже початок української присутності на Святій Горі Афон пов’язаний ще з часами Хрещення Руси-України, коли за сприяння святого рівноапостольного князя Володимира та його дружини, візантійської принцеси Анни, для київських ченців на Афоні було засновано перший давньоруський монастир на честь Успіння Богородиці, відомий як «Ксилургу» («Древоділ»). З ХІ століття ця обитель вже мала статус Лаври. З нею був пов’язаний початок подвижництва преподобного Антонія Печерського, який згодом повернувся до Києва і заснував «Київський Афон» – Печерську Лавру, яка стала центром чернецтва і просвіти для всієї Київської держави.

Впродовж подальших століть Київська Митрополія завжди заручалася духовною підтримкою святогорців (згадайте хоча би засновника Манявського Скиту преподобного Іова або святого Паїсія Величковського). Тісні зв’язки з Афоном традиційно підтримували й українські гетьмани та козацтво.

На жаль, з утратою державності Україна на тривалий час втратила на Святій Горі і свої обителі. Росіяни заволоділи нашими стародавніми обителями, в результаті чого вони занепали і були зруйновані. Лише з отриманням від Вселенського Патріархату в 2019 році Томоса про автокефалію Православної Церкви України з՚явилася й можливість відродження української чернечої обителі на Святій Горі Афон, де б українські ченці безперестанно молилися за свій народ і Батьківщину рідною мовою, і де би безперешкодно могли приймали паломників з України Паломницький Центр Православної Церкви України.

З історії давньої обителі Фалакру знаємо, що 1392 року вона перейшла у власність до Монастиря Пантократор на Афоні і що в 1648 році її відбудову здійснив чернець Кирило.

Дивитися також

За рішенням Собору старців Святого Монастиря Пантократор наприкінці 2021 року давню келійну обитель Святих Архангелів (Фалакру) було передано українському ієромонаху Паїсію (Кролю) для проживання та відбудови. Ієромонах Паїсій, який нині опікується відбудовою стародавньої обителі, є родом із Черкащини, а з 1996 року перебуває на Святій Горі Афон.

«Нинішній стан Келії в руїнах ніби символізує Україну, яку понівечили російські загарбники. Але так само, як, без сумніву, відбудується після нашої великої Перемоги вся Україна, так тепер відроджується та відбудовується і давня Келія – український духовний осередок на Святій Горі. Віримо, що з Божим благословенням, спільними зусиллями, незабаром постане відновлена святиня – як символ незламності українського духу!», – зазначив Блаженнійший Митрополит Епіфаній, благословляючи добру справу відбудови святині.

Відбудуймо давню Келію – український духовний осередок на Святій Горі Афон! Ті, хто бажають долучитися і допомогти в цій добрій справі, знайдуть необхідну інформацію на офіційному сайті проєкту за посиланням: https://bit.ly/3Ogrl0G.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку