Зараз читаєте
Вітаємо з П’ятидесятницею!

Вітаємо з П’ятидесятницею!

Тріця

Трійця. Величне свято з яскраво-зеленими відтінками та запахом різноманітної зелені. Це колір свіжих трав, які ще не встигли увібрати в себе всю важкість міського пилу. Всередині храмів все оповите смарагдовим сяйвом – сотні березових гілочок прихожани несуть до храму, вся підлога встелена свіжоскошеною травою. Вологий та розмаїтий запах червня, нагрітий промінням сонця, змішується з тонкими нотками ладану. Завжди рівно через 50 днів після Воскресіння Господнього християни святкують Святу Трійцю або П’ятидесятницю.

Свою першу назву свято отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед своїм Вознесінням на небеса. Сходження Святого Духа вказує на триєдність Бога.
Після Воскресіння Господнього, Його учні невпинно жили відчуттям дива. Протягом сорока днів Він з’являвся їм. На очах учнів, Господь піднявся над землею, як би засвідчуючи їх, що в останній день світу Він прийде на землю так само, як відійшов до Бога-Отця. Прощаючись з ними, Він обіцяв послати їм Святого Духа.Учні не знали, що це означає, але вірили, що все буде по слову Господа.

Ніби вогонь у вогнищі, апостоли підтримували в своїх душах те благодатне відчуття, збираючись в будинку на Сіонській горів Єрусалимі. У світлиці вони довго молилися, читали Святе Письмо. Так збувалося одне з древніх пророцтв: «Від Сіону вийде закон і слово Господнє з Єрусалиму» (прор. Мх. Гл.4). Така історія виникнення першого християнського храму. Читати далі…

«Коли ж почався день П’ятдесятниці, всі вони однодушно знаходилися вкупі. І нагло зчинився шум із неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де сиділи вони. І з’явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів. Усі ж вони сповнились Духом Святим, і почали говорити іншими мовами, як їм Дух промовляти давав» (Дії 2:1-4).

Зелена неділя у батьковій хаті,
І повно рай-цвіту, і ласки з теплом.
Які ми з правіку любов’ю багаті.
Зелена неділя у нас за столом.

Церковні подзвони і поля освята.
З любистку-барвінку горять три свічі.
І хата свята, і освячена м’ята,
І стіл, і на ньому пухкі калачі.

Дивитися також
Дізнайтеся про важливість свята Жінок-мироносиць та прийняття побажань здоров'я, щастя та перемоги для українських жінок.

Сидять доокола і діти, і внуки,
А з ними козацькі й чумацькі пісні.
На вишитій скатерті – батькові руки,
І мамині руки – два дива святі.

І вікна в любистку, і стіни в уборах,
І гладить маленький Ісусик ягня.
В зелену неділю, неначе в Соборах, –
Довкола любові Вкраїнська рідня.

Зелені свята

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку