Зараз читаєте
Життя та служіння святого мученика Іоанна Воїна: захисник християн та милосердний помічник

Життя та служіння святого мученика Іоанна Воїна: захисник християн та милосердний помічник

Святий мученик Іоанн Воїн, військовий служитель імператора Юліана Відступника, переслідував християн, але таємно допомагав їм, рятував від заслідження та небезпеки. Його милосердя і допомога стали спасінням для багатьох. Він продовжував служити і після звільнення, присвятивши своє життя допомозі ближнім. Мощі святого володіли чудотворною силою зцілення, а його шанували як заступника в скорботах у Російській Церкві.

Служіння святого Іоанна Воїна: від гонителя до заступника

Святий мученик Іоанн Воїн служив в імператорському війську Юліана Відступника (361-363). Поряд з іншими воїнами його посилали переслідувати і вбивати християн. Залишаючись зовні гонителем, святий Іоанн на ділі надавав гнаним християнам велику допомогу: тих, які були схоплені, звільняв, інших попереджав про небезпеку, яка їм загрожувала, сприяв їхній втечі. Святий Іоанн виявляв милосердя не тільки християнам, а й усім, хто бідує і потребує допомоги: відвідував хворих, втішав скорботних. Коли Юліан Відступник дізнався про дії святого, то ув’язнив його в темницю. У 363 році імператор був убитий на війні з персами. Святий Іоанн вийшов на свободу і присвятив своє життя служінню ближнім, жив у святості й чистоті. Помер він у глибокій старості.

Рік кончини його точно не відомий, місце поховання святого Іоанна Воїна поступово було забуто. Він з’явився одній благочестивій жінці і вказав місце свого спочинку. Воно стало відомим у цьому окрузі. Знайдені його мощі були покладені в церкві апостола Іоанна Богослова в Константинополі. Господь дарував святим мощам Іоанна Воїна благодатну силу зцілення. За молитвами святого Іоанна отримують розраду скривджені та скорботні. У Російській Церкві Іоанн Воїн свято шанується як великий помічник у скорботах і в різних життєвих обставинах.

Молитва до святого Іоана Воїна:

Дивитися також

О преславний угоднику Христів Іоане воїне, хоробрий у битвах, ворогів прогонителю і покривджених заступнику, всіх православних християн великий захиснику і угоднику Христів, пом’яни нас, грішних і недостойних рабів, у бідах, і скорботах, і печалях, і у всяких лихих напастях, і від усякого злого кривдника захисти нас, бо дано тобі благодать від Бога молитися за нас; будь нашим поборником твердим на всіх видимих і невидимих ворогів наших, щоб твоєю допомогою і міцним заступництвом були посоромлені всі, що чинять нам зло. О великий поборнику, Іоане воїне, не забудь нас, грішних, що молимося тобі і просимо твоєї допомоги і невичерпної милості, і сподоби нас, грішних і недостойних рабів, одержати від Бога невимовні блага, які приготовлені люблячим Його, бо Йому належить усяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.

Джерело – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку