Зараз читаєте
Зі Святом Всемилостивого Спасу!

Зі Святом Всемилостивого Спасу!

Свято Спаса

14 серпня – свято Винесення чесних древ Хреста Господнього та початок Успенського посту. Також вшановують пам’ять семи мучеників Маковеїв, або, як кажуть в народі, настає свято Першого Спаса.

У церкві люди славлять Бога,
Моляться юрбою!
Баночку святого меду
Віднесуть з собою.

Підіймімо молитву Богу
За багатий урожай!
Нехай вкаже нам дорогу
В свій квітучий рай!

Свято Винесення чесних древ Хреста Господнього – одне з найбільших свят, яке прийшло до нас з Візантії. Кожного року в серпні відбувалось перенесення частини хреста Господнього з імператорського палацу до храму святої Софії. Протягом двох тижнів цю святиню носили по Константинополю з метою «відвертання хвороб», для очищення міста від злих духів, які за давніми віруваннями приносили страшні хвороби.

Саме 14 серпня починається Успенський піст, який триває чотирнадцять днів. Названий він на честь свята Успіння Пресвятої Діви Марії, яким і завершується. Цей піст вважається дуже строгим, і людям прийнято в ці дні утримуватися від м’яса, молочних продуктів та риби.

Святі мученики Маковеї: Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алим і Маркелл, і з ними їхня мати Соломонія, постраждали за Христа у 166 році до Р.Х. від рук кривавого царя Антіоха. Вони мужньо витерпіли всі муки та твердо відмовилися поклонятися бездушним ідолам.

Дивитися також

Святкування Всемилостивому Спасу та Пресвятій Богородиці встановлено з нагоди знамень від ікон Спасителя, Пресвятої Богородиці і чесного хреста під час битв святого благовірного князя Андрія Боголюбського (1157-1174) з волзькими болгарами в 1164 році.

Медовий Спас – це перше з трьох свят Всемилостивому Спасу, що звершуються у серпні. Свою назву отримав тому, що стільники у вуликах до середини серпня вже заповнені, і пасічники приступають до збору меду. Також, за традицією, дозволялося їсти освячений церквою мед саме з цього дня. Господині пекли медові млинці з маком і медом, пироги та булочки. Селяни знали, що мед володіє особливою силою і придатний для лікування багатьох хвороб.

Зазвичай в цей серпневий день віряни йдуть до храму святити мак, мед і воду, а з собою неодмінно беруть «маковійську квітку»,яку жінки збирали із садових, польових та лісових квітів: кудрявців, любистку, чорнобривців, майорців, волошок, м’яти, рути, шавлії, нагідок, маленьких розквітлих соняшників, польових котиків і сокирок, материнки та чебрецю.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку