Зараз читаєте
30 жовтня – свято мучеників Зиновія та Зиновії

30 жовтня – свято мучеників Зиновія та Зиновії

У цей день вшановується пам’ять священномучеників Зиновія і Зиновії, єпископа Егейського та його сестри, які стали символами віри та мужності, зазнавши мученицької смерті у Кілікії. Їхнє життя відзначалося благочестям, благодійністю та стійкістю віри в Христа, навіть під час жорстоких катувань.

Життя, віра і страждання святих священномучеників Зиновія і Зиновії

30 жовтня – день пам’яті мучеників Зиновія та Зиновії.

Священномученик Зиновій, єпископ Егейський, і його сестра Зиновія зазнали мученицької смерті в 285 році в Кілікії. Вони з дитинства прийняли святу християнську віру від своїх батьків і вели благочестиве, цнотливе життя. У зрілі роки вони роздали вони своє майно, отримане у спадок, бідним. За благодійність і святе життя Господь нагородив Зіновія даром зцілення різних хвороб. Він був обраний єпископом християнської громади в Кілікії.

Перебуваючи в святительскому сані, святий Зіновій ревно поширював віру християнську серед язичників. Коли імператор Діоклетіан (284-305) почав гоніння на християн, єпископ Зіновій був першим схоплений і доставлений на суд до правителя. За наказом правителя, святителя прибили до хреста і почали катувати. Сестра єпископа, бачачи страждання брата, побажала їх з ним розділити. Вона безстрашно сповідувала перед гонителями свою віру в Христа, за що також була віддана на муки.

Силою Господньою вони зостались неушкодженими після тортур на розпеченому одрі і в киплячому казані. Бачачи їх силу і сміливість перед муками, кати відсікли їм голови. Пресвітер Гермоген таємно звершив над тілами святих мучеників поховання.

Молитва до священномученика Зіновія:

Дивитися також
Її подвиг і примирення з Господом стали взірцем для всіх християн

До тебе, о святий угодниче Божий Зиновію, як до провідного світильника, що діями освітив шлях небесного сходу, ми, багатогрішні, смиренно коліна серця нашого схиляємо та з глибини душі просимо. Ублагай за нас Чоловіколюбця Бога, щоб не попустив нам далі блукати по бездоріжжях гріхів, але щоб просвітив нам розум і серце світлом благодаті Своєї, щоб нею просвічені й скріплені змогли ми решту життя земного доброю стежкою неперешкодно пройти, щоб заступництвом твоїм перед Всеблагим Господом сподобилися бути причасниками твоєї духовної трапези в небесному царстві Царя слави. Йому ж із Безпочатковим Його Отцем і Пресвятим, Благим і Животворчим Духом нехай буде слава, честь і поклоніння на віки віків. Амінь.

Джерело – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку