Зараз читаєте
Мар’яна – митець. Вона творить душею, а техніка лише огранка для діамантів душі – Олег Володарський

Мар’яна – митець. Вона творить душею, а техніка лише огранка для діамантів душі – Олег Володарський

«Художник – вмістилище емоцій, котрі приходять звідусіль: з небес, від землі, від шороху паперу, від швидкоплинних форм, від павутиння» Пабло Пікассо

2

Мар’яна Кульгавець – художник, портретист, іконописець, викладач відділення дизайну Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу.

3

Ми зустрілися в центрі Тернополя. В тернопільському осередку «Просвіти». Івано-Франківськ. Тернопіль. Різні міста. Різні барви і відблиски вуличних ліхтарів, різні тіні дерев. Проте дуже схожа внутрішня чистота та спокій, котрі надихають говорити українською про українське. Навчитися думати по-українськи.

Розмовляти та писати виявилося простіше, завдяки тому, що навколо зараз так багато українського – книги, фільми діалоги. Складніше звикнути до того, щоб думати і молитися українською. І саме знайомства з людьми, чиєю суттю є Україна і українство надихають змінювати себе, пробуджувати українство в собі.

Мар’яна – художник. Вражаючі портрети, надзвичайні ікони… Вона тонко відчуває світ. Щось є в очах митців, що вирізняє їх. Щось неосяжне. Вони мислять любов’ю. Несподівано прості ті спокійні. Беззахисні.

5

Під час цієї бесіди впіймав себе на усвідомленні, що перенести зображення на полотно – це не мистецтво, а ремесло. Мистецтво – це коли ти душею відчув людину, котру малюватимеш, а потім переніс на полотно ці усвідомлення і відчуття. Саме так народжуються справжні портрети, не ті на які ми дивимося, а ті, які дивляться на нас.

6

Мар’яна – митець. Вона творить душею, а техніка лише огранка для діамантів душі.

Дивитися також
Молитва до святого Кирила Єрусалимського про прощення гріхів та благодать Христа

7

Творча родина. Чоловік Мар’яни, Андрій, іконописець. Мар’яна – католичка, а Андрій – православний. У них прекрасна сім’я. Вони з величезною любов’ю виховують маленьку донечку. Господь мудрий. Він навчає нас любові та єдності. Це люди слабкі, тому і створюють штучні бар’єри між собою. Там, де є любов, немає місця для розбрату та суперечок.

Інколи здається, що митці – це люди з іншої планети. Моя імпульсивність і категоричність раніше не давала мені змоги почути тонкий світ. Дякую Богу за те, що дав мені можливість усвідомити ще одну грань Його мудрості. Молитва заспокоює і ти починаєш чути людей, чути музику їх душі. У Мар’яни вона неймовірно ніжна та дзвінка. Як би мені хотілося, щоб в суспільстві таким людям було захищено і комфортно творити, писати картини, натюрморти, портрети… Щоб в тиші, під м’яке світло церковної свічки створювалася ікони…

8

Мар’яні наснився Божий сон. Добрий та світлий. Вона побачила Богородицю в білому. І з того часу цей образ живе в її душі. Та Мар’яна вже не зможе тримати цей образ всередині себе, і дуже скоро, я в цьому впевнений, на світ народиться ікона, з якої на нас з любов’ю дивитиметься Матір Божа.

Маряна Кульгавець. «СПОВІДЬ»  авторська програма Олега Володарського

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку