Зараз читаєте
Офіційне звернення до Вселенської Патріархії протоієрея Романа Будзинського

Офіційне звернення до Вселенської Патріархії протоієрея Романа Будзинського

В селі Почапинці Тернопільського р-ну, Тернопільської області митрофорний протоієрей Роман Будзинський зібрав парафіяльні збори релігійної громади. Під час яких учасники висловили недовіру керуючому Тернопільсько-Бучацькою єпархією Православної Церкви України – архієпископу Тихону.

Віряни звернулись до Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія з проханням тимчасово прийняти релігійну громаду с. Почапинці Святих Жон-Мироносиць у пряме підпорядкування та надати тимчасово статус ставропігії.

Для того, щоб вирішити проблему у резиденції правлячого архієрея Тернопільсько-Бучацької єпархії, під головуванням архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона відбулися збори благочинних єпархії. 

«Єпархіальна рада та отці-благочинні Тернопільсько-Бучацької єпархії висловили стурбованість з приводу ситуації, яка склалася у релігійній громаді Святих Жон-Мироносиць с. Почапинці УАПЦ і діями настоятеля митрофорного протоієрея Романа Будзинського та закликали керуючого єпархією винести відповідне рішення згідно порушених Правил Святих Апостолів і Святих Отців», – повідомляє офіційний сайт ПЦУ Тернопільсько-Бучацької Єпархії

Відтак, був прийнятий указ про заборону у служінні митрофорного протоієрея Романа Будзинського.

В свою чергу протоієрей Роман Будзинський офіційно звернувся до Вселенської Патріархії за роз’ясненнями стосовно порядку застосування статті 2 розділу XI Статуту Православної Церкви України: «Апеляція (ekkliton): Священнослужитель будь-якого сану, остаточно засуджений своїми церковними властями до будь-якого покарання, може використовувати право апеляції (ekkliton) до Вселенського Патріарха, відповідно до того, як це передбачено священними канонами (9 і 17 Четвертого Вселенського Собору) та багатовіковою практикою Церкви».

Пропонуємо Вашій увазі останні матеріали щодо релігійного скандалу який не вчухає і досі на Тернопільщині між місцевим архієреєм Православної Церкви України Тихона (Петранюка) керуючого Тернопільсько-Бучацькою Єпархією та православною громадою УАПЦ с.Почапинці Святих Жон-Мироносиць.

Заступнику Секретаря
Святого і Священного Синоду
Вселенського Патріархату
Диякону Григорію Франкакісу

У Константинополь,
12 січня 2021 р.

Шанобливо прошу Вас, отче Григоріє, надати мені офіційне роз’яснення стосовно порядку застосування статті 2 розділу XI Статуту Православної Церкви України: «Апеляція (ekkliton): Священнослужитель будь-якого сану, остаточно засуджений своїми церковними властями до будь-якого покарання, може використовувати право апеляції (ekkliton) до Вселенського Патріарха, відповідно до того, як це передбачено священними канонами (9 і 17 Четвертого Вселенського Собору) та багатовіковою практикою Церкви».

Дана інформація цікавить мене у зв’язку з наступним. 9-го жовтня 2020 року Преосвященним Тихоном, Архієпископом Тернопільським і Бучацьким був виданий Указ про заборону мене у священнослужінні «до повного розкаяння» на основі низки канонів, що регламентують канонічні відносини між пресвітером та єпископом, до юрисдикції якого пресвітер належить. Разом з тим, ані я особисто як священик, ані громада святих Жон Мироносиць у селі Почапинці Тернопільської області ніколи не ухвалювала рішення про приєднання до юрисдикції Тернопільсько-Бучацької Єпархії Православної Церкви України.

В майбутньому, після детального вивчення канонічної ситуації у якій я наразі опинився, я планую оскаржувати згадане рішення як таке, що не до кінця відповідає традиційній православній еклезіології та каноніці (оскільки наша громада ніколи не ухвалювала рішення про входження до складу Тернопільсько-Бучацької Єпархії Православної Церкви України, правлячим архієреям якої є Преосвященний Тихон).

Як відомо, у Тернопільській області, на території якої знаходиться наш храм, на сьогодні діють три єпископи Православної Церкви України: Преосвященний Нестор (Писик), архієпископ Тернопільський і Кременецький, Преосвященний Тихон (Петранюк), архієпископ Тернопільський і Бучацький і Преосвященний Павло (Кравчук), єпископ Тернопільський і Теребовлянський. Разом з тим згадані церковні ієрархи по-різному сприймаються мешканцями Тернопільської області.  Преосвященний Нестор та Преосвященний Павло користуються високим авторитетом на Тернопільщині. Що ж стосується Преосвященного Тихона (Петранюка), то репутація цього ієрарха серед вірних нашої парафії та мешканців Тернопільщини неоднозначна, чим, власне, і пояснюється той факт, що мої парафіяни категорично відмовилися входити до складу очолюваної ним Єпархії. Відомо, що Преосвященний Тихон на сьогодні є фігурантом кримінального провадження, порушеного за ч.4 ст.190 Кримінального Кодексу України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах). До того ж, за інформацією, яка стала мені відома, в даний момент Службою безпеки України здійснюється перевірка інформації стосовно можливої співпраці архієпископа Тихона з органами «державної безпеки» так званої Луганської народної республіки – фіктивного квазідержавного утворення, встановленого Російською Федерацією на окупованій нею території окремих районів Луганської області України (детальніше про згаданого ієрарха можна дізнатися у інформаційному Додатку до цього листа). 

Шановний отче Григоріє! Користуючись нагодою, висловлюю вам свою щиру пошану та особисту вдячність за Ваші труди з надання канонічної автокефалії Православній Церкві в Україні, та сподіваюся невдовзі отримати від Вас інформацію, яка може мені стати в нагоді у майбутньому.

З щирою повагою та вдячністю
протоієрей Роман Будзинський,
Настоятеля релігійної громади Святих Жон-Мироносиць
Православної Церкви України
с. Почапинці Тернопільської обл.

Додаток

Інформаційна довідка стосовно архієпископа Тихона (Петранюка)

11 листопада 2010 р. Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Луганській області порушило кримінальну справу за ч.4 ст.190 КК України (Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах) по відношенню до єпископа УПЦ КП ТИХОНА (ПЕТРАНЮКА ТАРАСА ІВАНОВИЧА) відповідальність за скоєний злочин за законодавством України передбачає до 12 років позбавлення волі. На сьогодні, від 20 липня 2020 року рішенням Печерського суду м. Київ справу поновлено, ведеться слідство.

13 грудня 2010 р. Священний Синод УПЦ КП (журнал номер 32) звільнив єпископа Луганського і Старобільського Тихона (Петранюка) від управління Луганською єпархією УПЦ КП, почислив на спокій та заборонив у священнослужінні до повного і правдивого покаяння.

26 травня 2011 р. Винесена Постанова №9-2211/11 – дозвіл на затримання особи, яка обвинувачується у скоєнні особливо важкого злочину (суддя Сурніна Л.О. за участю прокурора Ковзик А.В.).

02 червня 2011 р. Головне Управління МВС України у Луганській області оголосило в розшук громадянина Петранюка Т.І.

20 липня 2013 р. Петранюку Т.І. під час досудового розслідування повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 Кримінального Кодексу України, тобто «шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах» (100 000 доларів США).

24 червня 2016 р. Взамін на співпрацю громадянина Петранюка Тараса Івановича з представниками спецслужб Луганської Народної Республіки, про що є письмова добровільна згода Петранюка Т.І. (агентурне прізвисько Ферзь), винесено Постанову та відмовлено у збудженні кримінального провадження, передбаченого кримінальним правопорушенням ч.4 ст.172 УК ЛНР на підставі пункту 2 ч.1 ст.26 УПК ЛНР. Таким чином громадянин Петранюк, обвинувачений державою Україна в цілком конкретному кримінальному провадженні, виправданий владою т.зв. Луганської Народної Республіки. 

4 травня 2017 р. Єпископ Тихон, приховавши свій статус обвинуваченого в кримінальній справі на території України та співпрацю з ЛНР, входить до складу УАПЦ та призначається керуючим неіснуючої раніше Одесько-Чорноморської єпархії УАПЦ.

19 вересня 2017 р. Призначається керуючим Тернопільської Єпархії УАПЦ замість Митрополита Макарія (Малетич).

30 липня 2019 року збуджено ще одну Кримінальну справу в Тернополі, внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019210010002209, як передбачено ч.1 ст.396 Кримінального Кодексу України. За фактами цієї Кримінальної справи єпископ Тихон  (Петранюк Т.І.) письмово відмовився від повернення Церкві  майна вартістю 2 000 000 дол. США та від компенсації завданої шкоди Церкві у розмірі 382 000 гривень.

Єпископ Тихон в якості архієрея бувшої УАПЦ 15 грудня 2018 року увійшов до складу Православної Церкви України.

Προς τον Υπογραμματέα
της Αγίας και Ιεράς Συνόδου
του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Διάκονο κ. Γρηγόριο Φραγκάκη
Στην Κωνσταντινούπολη,

12 Ιανουαρίου του 2021
Πάτερ Γρηγόριε,

Με πολύ σεβασμό Σας παρακαλώ για αποσαφήνιση της διαδικασίας της εφαρμογής του άρθρου δ’ κεφαλαίου ΙΑ’ του Καταστατικού Χάρτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ουκρανία: «Έκκλητον. Κληρικός παντός βαθμού, καταδικασθείς τελεσιδίκως υπό της εκκλησιαστικής αυτού Αρχής εις οιανδήποτε ποινήν, δύναται όπως ασκήση το δικαίωμα του εκκλήτου ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου, κατά τα προβλεπόμενα υπό των Ιερών Κανόνων (9 και 17 της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου), και της μακραίωνος Εκκλησιαστικής Πράξεως».

Αυτό το θέμα με απασχολεί διότι, στις 9 Οκτωβρίου του 2020 από τον Σεβασμιώτατο Τύχωνα, Αρχιεπίσκοπο Τερνουπόλεως και Μπούτσατς, εκδόθηκε Απόφαση, κατά την οποία μου επέβαλλε την ποινή της αργίας «έως την πλήρη μετάνοια», με βάση την σειρά των κανόνων που ορίζουν τις νομοκανονικές σχέσεις μεταξύ του κληρικού και του επισκόπου, στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει. Όμως, ούτε εγώ προσωπικά ως ιερέας, ούτε η κοινότητα των Αγίων Μυροφόρων στο χωριό Ποτσάπυντσι της Περιφέρειας της Τερνόπιλ ποτέ δεν λάβαμε απόφαση για την προσάρτηση στην δικαιοδοσία της Επαρχίας Τερνουπόλεως-Μπούτσατς της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ουκρανία.

Στο μέλλον, κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης της κατάστασης στην οποία βρέθηκα, έχω σκοπό να κάνω έφεση κατά της προαναφερθείσας απόφασης ως μη συνάδουσας στην κατά παράδοση Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και το Κανονικό Δίκαιο (εφόσον η κοινότητα μας ποτέ δεν πήρε απόφαση για την προσάρτηση στην δικαιοδοσία της Επαρχίας Τερνουπόλεως-Μπούτσατς της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ουκρανία, επαρχιούχος αρχιερέας της οποίας είναι ο Σεβασμιώτατος κ. Τύχων).

Дивитися також

Ως γνωστόν, στην Περιφέρεια της Τερνόπιλ, στην περιοχή της οποίας βρίσκεται ο Ναός μας, σήμερα υπάρχουν τρείς επίσκοποι της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ουκρανία: ο Σεβ. Νέστωρ (Πίσυκ), Αρχιεπίσκοπος Τερνουπόλεως και Κρεμενέτς, ο Σεβ. Τύχων (Πετρανιούκ), Αρχιεπίσκοπος Τερνουπόλεως και Μπούτσατς και ο Σεβ. Παύλος (Κραβτσούκ), Επίσκοπος Τερνουπόλεως και Τερεμπόβλιας. Με διαφορετικό τρόπο εκλαμβάνουν τους ιεράρχες αυτούς οι κάτοικοι της Περιφέρειας της Τερνόπιλ. Οι Σεβ. Νέστωρ και Παύλος ασκούν υψηλή επιρροή στην περιοχή. Σχετικά όμως με τον Σεβ. Τύχωνα (Πετρανιούκ), η υπόληψη του ιεράρχη αυτού στους πιστούς της ενορίας μας και στους κατοίκους της περιοχής είναι αμφίβολη. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι ενορίτες μου κατηγορηματικά αρνήθηκαν να ενταχθούν στην Επαρχεία που ηγείται. Είναι γνωστό, ότι ο Σεβ. Τύχων σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα διώκεται ποινικά βάσει της 4ης παραγράφου του άρθρου 190 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας (απάτη ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας). Επίσης, σύμφωνα με προσωπικές μου πληροφορίες, αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας εξετάζει την υπόθεση σχετικά με  πιθανή συνεργασία του Αρχιεπισκόπου Τύχωνα με φορείς της «κρατικής ασφάλειας» της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ενός πλασματικού αυτοαποκαλούμενου παρακράτους, που ενιδρύθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδία στις κατεχόμενες από αυτή συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας (περισσότερες πληροφορίες για τον εν λόγω ιεράρχη μπορείτε να μάθετε στο Παράρτημα).

Σεβαστέ πάτερ Γρηγόριε, δράττομαι της ευκαιρίας να σας εκφράσω τον ειλικρινή σεβασμό μου και προσωπικές ευχαριστίες για τις ενέργειες σας στην υπόθεση της παραχώρησης του κανονικού αυτοκέφαλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν Ουκρανία, και ελπίζω σε λίγο να λάβω από σας τις  απαραίτητες πληροφορίες περί του πως πρέπει να κινηθώ στο μέλλον.

Με πολύ σεβασμό και ευχαριστίες
Πρωθιερέας Ρωμανός Μπουντζύνσκυ,
Προϊστάμενος της θρησκευτικής κοινότητας των Αγίων Μυροφόρων
Της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ουκρανία
Χωριό Ποτσάπυντσι της Περιφέρειας Τερνόπιλ 

Παράρτημα

Μερικές πληροφορίες για τον Αρχιεπίσκοπο Τύχωνα (Πετρανιούκ)

11 Νοεμβρίου 2010. Από την Διοίκηση της κρατικής υπηρεσίας δίωξης οικονομικών εγκλημάτων της Κεντρικής Διοικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας στην Περιφέρεια του Λουγκάνσκ ασκείται ποινική δίωξη βάση της πρ. 4, αρθ. 190 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας (απάτη ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας) κατά του επισκόπου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου Τύχωνα (Πετρανιούκ Ταράς του Ιβάν). Η προβλεπόμενη από τον Νόμο της Ουκρανίας ποινή για τέτοια εγκλήματα ανέρχεται στα 12 χρόνια φυλάκιση. Σήμερα, με την απόφαση του Δικαστηρίου Πετσέρσκυ στο Κίεβο από τις 20 Ιουλίου του 2020 ο φάκελος είναι και πάλι ανοιχτός και διεξάγεται έρευνα. 

13 Δεκεμβρίου 2010. Η Ιερά Σύνοδος της ΟΟΕ ΠΚ (Αρχείο Καταγραφής 32) παύει τον Επίσκοπο Τύχωνα (Πετρανιούκ) από την Επαρχία Λουγκάνσκ και Σταρομπίλσκ της ΟΟΕ ΠΚ, και τον θέτει σε αργία έως την πλήρη και αληθινή μετάνοια. 

26 Μαΐου 2011. Εκδίδεται το υπ. αριθμ. 9-2211/11 ένταλμα σύλληψης, για την σύλληψη του ως προσώπου που κατηγορείται για  τέλεση  ιδιαιτέρως βαρέως εγκλήματος (δικαστής η Σουρνινά Λ.Ο., εισαγγελέας ο Κόβζυκ Α.Β.).

02 Ιουνίου 2011. Η Κεντρική Διοικήση του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας στην Περιφέρεια του Λουγκάνσκ κηρύσσει ως καταζητούμενο τον πολίτη Πετρανιούκ Τ.Ι.

20 Ιουλίου 2013. Ο κ. Πετρανιούκ Τ.Ι. κατά την προδικαστική ανάκριση λαμβάνει γνώση για την εκκρεμούσα σε βάρος του ποινική δίωξη βάσει της πρ. 4, αρθ. 190 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας, δηλ. «απάτη ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας» (100.000 αμερικανικών δολαρίων).

24 Ιουνίου 2016. Σε αντάλλαγμα της συνεργασίας του πολίτη Πετρανιούκ Ταράς του Ιβάν με τους αντιπροσώπους των ειδικών υπηρεσιών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, γεγονός, για το οποίο υπάρχει γραπτή εθελοντική συμφωνία του Πετρανιούκ Τ.Ι. (το ψευδώνυμο του ως πράκτορα είναι Φερζ), είχε βγει σχετική Απόφαση  παύσης της προβλεπόμενης ποινικής διαδικασίας για το ποινικό έγκλημα πρ. 4, αρθ. 172 του Ποινικού Κώδικα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ με βάση την πρ. 2.1, αρ. 26 του Ποινικού-Διαδικαστικού Κώδικα της ΛΔΛ. Δηλαδή, ο πολίτης Πετρανιούκ, κατηγορούμενος από το Ουκρανικό κράτος για μία πολύ συγκεκριμένη ποινική υπόθεση αθωώθηκε από τις Αρχές του παρακράτους «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ».   

4 Μαΐου 2017. Ο Επίσκοπος Τύχων, αποκρύπτοντας την κατάσταση του ως κατηγορούμενου για  τέλεση αξιόποινης πράξης στο έδαφος της Ουκρανίας και την συνεργασία του με την ΛΔΛ, εντάσσεται στην Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία και διορίζεται επαρχιούχος αρχιερέας της νέας Επαρχίας Οδησσού-Τσερνομόρσκ της ΟΑΟΕ.

19 Σεπτεμβρίου 2017. Διορίζεται επαρχιούχος αρχιερέας της Επαρχίας Τερνουπόλεως της ΟΑΟΕ αντί του Μητροπολίτου Μακαρίου (Μαλέτιτς).

30 Ιουλίου 2019. Εμφανίζεται ακόμα μια Ποινική υπόθεση στην Τερνόπιλ που καταχωρείται στο Ενιαίο Μητρώο των προδικαστικών ανακρίσεων υπ’αριθμ. 12019210010002209 όπως προβλέπεται από την πρ. 1, αρθ. 396 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας. Με τα δεδομένα αυτής της Ποινικής υπόθεσης ο επίσκοπος Τύχων (Πετρανιούκ Τ.Ι.) γραπτώς αρνείται τόσο την επιστροφή στην Εκκλησία της ιδιοκτησίας αξίας 2.000.000 αμερικάνικων δολαρίων όσο και την αποζημίωση της προκληθείσας στην Εκκλησία ζημιάς  μεγέθους 382.000 ουκρανικών γριβνών.

Ο Επίσκοπος Τύχων ως αρχιερέας της πρώην ΟΑΟΕ στις 15 Δεκεμβρίου του 2018 εντάσσεται στην Ορθόδοξο Εκκλησία εν Ουκρανία.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку