Зараз читаєте
Первомученик Стефан

Первомученик Стефан

Первомученик Стефан

15 серпня – день перенесення з Єрусалиму в Константинополь мощів святого первомученика архідиякона Стефана (Степана).

Святого первомученика Стефана апостоли першим поствили в диякони, він найбільше був сповнений віри і духовної сили, тому і названий архідияконом.

Архідиякон Стефан став першим мучеником за Ісуса Христа в 34 році. Після цього в Єрусалимі почалося переслідування християн, від якого вони змушені були тікати в різні частини Святої Землі і в сусідні країни. Так християнська віра стала поширюватися в різних частинах Римської імперії.

Перенесення з Єрусалиму до Константинополя мощів святого первомученика архідиякона Стефана було здійснено близько 428 року. Після того, як святий первомученик був побитий іудеями камінням, святе тіло кинули без поховання на поживу звірам і птахам.

Однак на другу ніч юдейський законовчитель Гамаліїл поховав святого архідиякона Стефана на своїй землі, в печері, недалеко від Єрусалиму. Потім і сам Гамалиїл був похований біля гробу первомученика Стефана.

Дивитися також
Від Господньої Пасхи до Великодня: Історія та традиції

Вже в 415 році мощі святих були чудесним чином знайдені і урочисто перенесені до Єрусалиму. З того часу від мощів почали відбуватися зцілення.

Згодом, при святому благовірному цареві Феодосії Молодшому (408-450), мощі святого первомученика Стефана були перевезені з Єрусалиму до Константинополя і покладені в церкви на честь святого диякона Лаврентія, а по створенні храму на честь первомученика Стефана перенесені туди 15 серпня.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку