Зараз читаєте
Празник святого Димитрія Солунського

Празник святого Димитрія Солунського

8 листопада молитовно вшановують пам’ять одного із ранньохристиянських великомучеників – святого Димитрія Солунського.

Святий великомученик Димитрій народився у сім’ї римського проконсула міста Солунь у III ст. Батьки Димитрія були християнами, але приховували свою віру, адже на той час більшість мешканців міста були ревними язичниками. З самого народження Димитрія вони старалися виховати його в християнському благочесті, показували йому ікони Христа й Богородиці і щовечора читали Євангеліє. Коли Димитрій підріс, то зрозумів, що поганські боги – то омана, а насправді існує лише Всемогутній Бог.

Коли юнак мав досягнути повноліття раптово помер його батько і, за наказом імператора, Димитрій мав зайняти місце проконсула та розпочати гоніння на християн у рідному місті. Проте він твердо вирішив не виконувати наказ імператора, а відверто оголосити, що вірить у єдиного Істинного Бога. На посаді проконсула Димитрій почав викорінювати поганські звичаї та навертати людей до християнської віри.

Згодом про це дізнався імператор Максиміліан. Він вирішив особисто приїхати в Солунь, щоб влаштувати велике язичницьке свято. Воїни схопили Димитрія і кинули до в’язниці. Перед ув’язненням проконсул роздав все своє майно бідним, а сам віддався молитві і посту. Під час язичницького свята імператор зажадав провести гладіаторські бої, де мали вбивати невинних християн на очах у всього міста.

Юний християнин Нестор вирішив виступити проти гладіатора і звернувся за благословенням до Димитрія. Укріплюваний Богом, Нестор переміг гладіатора і кинув його на списи воїнів. Нестора повинні були нагородити, як переможця, але замість цього його стратили, як християнина. Дізнавшись про благословення, яке дав Нестору Димитрій імператор наказав стратити і його. Тіло великомученика викинули на з’їдання звірам, але солуняни таємно забрали і поховали його. Слуга Димитрія Луп взяв криваву ризу і перстень мученика і почав ними зціляти хворих.

Дивитися також
Від Господньої Пасхи до Великодня: Історія та традиції

За правління імператора Костянтина Великого (306-337 рр.) над могилою великомученика Димитрія спорудили храм, а через сто років були віднайдені його нетлінні мощі.

При гробі великомученика Димитрія відбувалися чудеса і зцілення. Так, у час правління імператора Маврикія авари оточили місто Солунь. Святий Димитрій з’явився на міській стіні, і вороже військо кинулося втікати. Іншого разу святий врятував місто від голоду.

Переглянути коментар (1)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку