Зараз читаєте
Слово Блаженнійшого Митрополита Епіфанія на засіданні ВРЦіРО

Слово Блаженнійшого Митрополита Епіфанія на засіданні ВРЦіРО

Ваша Всесвятосте!

Блаженнійший владико Святославе, черговий головуючий у Раді!

Дорогі владики і отці, брати – члени Ради та всі учасники сьогоднішньої зустрічі!

Найперше хочу сердечно привітати усіх вас в стінах Київської православної богословської академії. І особливо вітаю серед нас Його Всесвятість Вселенського Патріарха Варфоломія, який на запрошення нашої Помісної Церкви і на запрошення Української держави здійснює свій візит до України у дні, коли наш народ відзначає 30-ліття відновлення Незалежності.

Для нашої Ради цей рік є теж особливим, адже в червні місяці ми урочисто відзначили 25-ліття від часу її створення. Протягом цього можливо і не дуже довгого, але визначного в контексті новітньої історії України періоду ми всі разом, як представники релігійної спільноти, продемонстрували суспільству та зовнішньому світу, що віра в Бога – це добра основа і джерело для порозуміння між людьми.

Ваша Всесвятосте!

Україна є унікальною країною, яка історично є християнською, але водночас не має виключно домінуючої конфесії – як це притаманне багатьом країнам Європи. В нашій країні християни різних сповідань, мусульмани та юдеї мають багато століть історії спільного буття. Також Україна в недавньому минулому пережила сім десятиліть державного атеїзму і гонінь проти релігії. Весь цей історичний досвід сформував унікальну атмосферу для співпраці представників різних релігійних спільнот на основні взаємної поваги і рівноправності.

Наша Рада існує на добровільних засадах, як незалежна спілка, одна з інституцій громадянського суспільства, об’єднуючи у співпраці релігійні спільноти, що представляють понад 90% релігійних громад в Україні.

Принцип роботи Ради – рівноправність. Головування в ній змінюється за черговістю раз на півроку, всі її учасники мають рівне право голосу, а рішення ухвалюються консенсусом. Таким чином забезпечується можливість для всіх представити свою позицію, бути почутими, зберігати свою унікальність та переконання, але також і показувати приклад усім, як можна і потрібно співпрацювати людям різних поглядів та переконань.

Ваша Всесвятосте!

Ви маєте великий практичний досвід міжхристиянського і міжрелігійного діалогу. Церква, яку Ви очолюєте, має свою присутність у дуже різних умовах, тому Ви знаєте, яким є життя релігійної громади і там, де вона є більшістю, і де є меншиною, де вона є історичною і давньою, і де вона з’явилася в новий час через місіонерство, Ви знаєте життя громад у рідних землях та в діаспорі. Тому Вам добре зрозумілий той різноманітний досвід і ті виклики, які маємо всі ми, представлені у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій.

Дивитися також
Молитва преподобного Ніла: розмова розуму з Богом

Вашій Всесвятості добре відомий екуменічний рух, його здобутки та проблеми. Наша Рада свідомо виносить у своїй праці за межі обговорення питання богослів’я і традицій, зосереджуючись на питаннях практичної взаємодії між різними спільнотами, а також усіх нас – з суспільством, державою, міжнародними партнерами. Такий підхід можна назвати «практичним екуменізмом»: залишивши для інших форм діалогу питання, де ми маємо різний погляд, члени Ради зосереджені на тих речах, де ми маємо однакову, спільну чи близьку позицію.

Двадцять років тому наша Рада мала можливість зустрітися та поспілкуватися з Папою Римським Іваном Павлом ІІ у дні його візиту в Україну. Нині ми раді, що в насиченій програмі Вашого візиту, коли за три дні вже відбулося майже 20 заходів за Вашою участю, Ви знайшли можливим зустрітися з Радою.

Переконаний, що наше спілкування буде взаємно корисним і плідним.

Дякую.

Джерело: Пресслужба ПЦУ

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку