Зараз читаєте
Величаємо тебе, Архистратиже Михаїле, і всіх вас, ангельські небесні сили, що повсякчас прославляєте Господа…

Величаємо тебе, Архистратиже Михаїле, і всіх вас, ангельські небесні сили, що повсякчас прославляєте Господа…

„Ангела миру, вірного наставника, охоронця душ і тіл наших у Господа просім”

“Напочатку Бог сотворив Небо і землю…” (Бут.1.1). Такими словами пророк Мойсей описує початок творіння Богом світу. Під словом “Небо”, Святі отці Церкви розуміють невидимий світ, а під словом “земля” – видимий. Невидимий світ, під час творіння Всесвіту, складали Ангели – безплотні істоти, наділені від Бога розумом і свобідною волею. Слово “ангел” означає провісник, посланець і це вказує нам на службову діяльність цих безплотних духів у відношенні до Бога та людей. Священне Передання вказує нам на те, що Архистратиг Михаїл, разом з ангельським військом, ще перед створенням видимого світу переміг та скинув з Неба найсвітлішого на той час ангела – Люцифера, за те, що він загордився і разом з  частиною ангелів повстав проти Бога, захотівши бути як Бог.

Один священик прийшов висповідати і запричащати помираючого чоловіка, котрий так і помер на руках священика. Перед смертю він попросив передати свої кошти своїй родині, а це була чимала сума. Великий страх охопив священика: як провезти таку велику суму грошей через безлюдні лісисті місця? Але, вийшовши з дому, він сміливо пустився в дорогу. Священик щасливо перевіз ті гроші і передав родині. За деякий час він знов у цьому ж поселенні сповідав передсмертного хворого. Той розповів, що має гріх, бо мав намір пограбувати свого сусіда, який був багатий, і не міг чинити опору бо був важкохворий. Але, підійшовши додому, я побачив священика. Тоді я намірився вбити священика, щоб заволодіти багатством. Священик спитав: „Коли це було?”, – і дізнавшись коли, скрикнув, – „Так це ж був я. Ви могли мене легко вбити?” „Ні”, – відповів помираючий, – „Тому, що з дому вийшло троє. Спереду був священик, а позаду ще двоє у білих одежах. Вони цілу дорогу супроводжували його”. Тоді священик зрозумів, що це ангели охороняли його і допомогли доставити безпечно гроші родині.

Але, в це велике свято, коли ми прославляємо Архистратига небесних сил Святого Михаїла і в його особі велику перемогу світла над темрявою, не будемо зупинятись своїм обуренням над тими, хто тримав і тримає наш народ у темряві і неволі, а подякуємо милосердному Господеві, що за допомогою Його небесних сил ми маємо можливість визволятись з темряви на світло, з в’язниці на волю, і перед нами тепер шлях до свого рідного вільного життя.

Але, улюбленні у Христі, в цей великий день свята, прошу Вас словами Святого Апостола: ”Вже наблизилось для нас спасіння; час уже нам від сну прокинутись,- ніч минула, день настав. Відкиньмо  діла темряви, а зодягнімось у зброю світла, як в день; будемо чесно себе поводити,- не в переїданні, не в п’янстві, не в розпустві, не в сварці та зависті, а одягнімось  Господом нашим Ісусом Христом, і не будемо догоджати тілу різними пристрастями“(Рим.13,11-14). Будемо шанувати Cобор Архистратига Михаїла і всіхбезтілесних Сил чистим янгольським життям.

Дивитися також

Настоятель Церкви святих Жон-Мироносиць

митр. прот. Роман Будзинський

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку