Зараз читаєте
Святий апостол Андрій Первозванний

Святий апостол Андрій Первозванний

На вершині, немов витає в небесах п’ятдесятиметрова Андріївська церква.
Перлина бароко. Вона побудована в 1749 – 1754 рр. за проектом великого Растреллі на Андріївській горі, на початку Андріївського узвозу.

У повісті минулих літ саме апостол Андрій Первозванний, один з учнів Ісуса Христа, прийшов на цей пагорб, поставив там хрест і передбачив в майбутньому виникнення великого міста з безліччю церков, на який зійде благодать Божа. Ця легенда і послужила тому, що Андріївська церква побудована на горі. Тут велична храмова ікона Андрія Первозванного з косим Хрестом, на якому він був розіп’ятий. Зовнішність святого, немов випромінює мужність і відданість учителю своєму Ісусу Христу.

Андрій був рідним братом апостола Петра. Він, як і Петро, народився в Віфсаїді, місті на північному березі Галілейського озера. Ця північна частина Святої Землі відрізнялася родючістю і мальовничістю, а жителі її – добродушністю і гостинністю. Галілеяни легко уживалися з греками, багато говорили по-грецьки і навіть носили грецькі імена. Ім’я Андрій – грецьке і в перекладі означає «мужній».

13 грудня ми відзначаємо пам’ять святого апостола Андрія Первозванного. Людина, яка прийшла до Христа першим. Він прийшов до нього з простим питанням: «Учитель, де Ти живеш?». На що Господь сказав йому: «Іди і подивися». Андрій пробув всього один день у Христа і з тих пір полюбив свого Божественного вчителя. Перед тим як повірити в Христа Спасителя Андрій був учнем Іоанна Хрестителя, а значить навчився від Івана і посту, і молитви. Іоанн проклав шлях до Христа в серці цієї святої людини.

Святий Андрій після Воскресіння Христового ревно взявся за проповідь Слова Божого. Тут вже історія нашої землі стикається з історією Його життя.

Святий апостол Андрій вирушив з проповіддю Слова Божого у східні країни. Пройшов Малу Азію, Фракію, Македонію, дійшов до Дунаю, пройшов узбережжі Чорного моря, Крим, Причорномор’я і по Дніпру піднявся до місця, де стоїть тепер місто Київ. Тут він зупинявся у Київських гір на нічліг. Вставши вранці, він сказав своїм учням: «Бачите гори ці? На цих горах засяє благодать Божа. Тут буде велике місто, і Бог спорудить багато церков». Апостол піднявся на гори, благословив їх і поставив хрест.

Андрій проповідував там, де згодом виникла друга столиця стародавнього світу, Візантія. Таким чином, після його молитви і прогнозам народилися такі великі християнські міста як Константинополь, Київ, і Новгород.

На своєму шляху Первозванний апостол зазнав багато печалей і мук від язичників: його виганяли з міст, били. У Синопі його побили камінням, але, залишившись неушкодженим, вірний учень Христовий невпинно ніс людям проповідь про Спасителя. За молитвами апостола, Господь здійснював чудеса. Працями святого апостола Андрія виникали християнські Церкви.

Дивитися також

Останнім містом, куди прийшов Первозванний апостол, і де йому судилося прийняти мученицьку кончину, було місто Патри. Це малоазійський місто, де порушені проповіддю святого язичники доповіли про нього, і Андрій був схоплений і засуджений до розп’яття. Розіп’яли святого Андрія на хресті, туго прив’язавши руки і ноги, щоб продовжити муки. Святий Андрій зійшов на хрест як на кафедру і три дні проповідував Боже Слово,народу котрий зібрався біля нього. Він не хотів позбутися нагороди проповідувати. Апостол так і помер на Хресті.

Півострів Пелопоннес… Тут все нагадує про святі діяння Андрія Первозванного. Нескінченний потік паломників в місто Патри, де знаходиться величний Кафедральний собор святого. Тут покояться мощі (чесна глава) святого Апостола Андрія Первозванного і хрест, на якому його розіп’яли. Апостол Андрій вважається небесним покровителем міста Патри, так як саме тут він прийняв свою мученицьку кончину в 66 році. Святий апостол Андрій першим з апостолів пішов за Христом, тому Церква його називає Первозванним. Його шанують у Греції, його шанують і у нас православні християни, тому як Він показує всім нам дорогу до Бога.

Молитва до святого апостола Андрія Первозванного

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку