Зараз читаєте
СВЯТІСТЬ СВОБОДИ

СВЯТІСТЬ СВОБОДИ

Афонський монастир Новий Есфігмен розповсюдив звернення свого настоятеля архімандрита Варфоломія щодо війни в Україні. У зверненні проводиться паралель між визвольною боротьбою греків у ХІХ столітті і боротьбою українців за власну свободу в наш час.

Радуйся, о радосте Свободо!

Два століття тому греки повстали і пролили свою кров, щоб жити вільно. Щоб мати можливість вільно поклонятися Богу, в якого вони вірять, і бути вільними від утисків і дискримінації.

Такі імперії, як Австрійська, не хотіли революцій в Османській імперії. Вони боялися, що революції балканських народів перекинуться і на них. Вони вороже ставилися до будь-якої ідеї свободи.

Завдяки натхненню боротьби за свободу греків у той час у різних народів, від Франції до Латинської Америки, виникла інтенсивна філоеліністична течія!

Любов до свободи священна. Нею Бог обдарував людину. Свобода є однією з якостей, які роблять людину «образом Бога». Свобода для людини вибирати свій шлях. Свобода вибору між світлом і темрявою, любов’ю і ненавистю.

Ця «пристрасть до свободи» є чимось поза цим світом. Воно пов’язує теперішнє з есхатологічним, воно пов’язує цей світ із бажанням Царства Небесного. Це надприродна сила, яка чудом перетворює звичайних повсякденних людей на героїв, готових до жертви, на героїв, які не рахують своїх життів, які не підкоряються марності вільного життя, схиливши голову перед тиранами.

Цієї пристрасті до свободи авторитарні лідери зрозуміти не можуть. Вони не можуть усвідомити його існування, тому що вірять в іншого бога, а не в справжнього Бога свободи і любові! Таким чином, вони ігнорують прагнення до свободи у своїх стратегічних планах, через що їхні плани провалюються. Вони будують плани окупувати країну за два дні, але їхні плани застрягають!

Боротьба греків за свободу свого часу надихала народи. Сьогодні українці ведуть подібну боротьбу і надихнули весь вільний світ підтримати їх! Українці борються за вівтарі та вогнища! За безпеку та свободу їхньої родини, щоб вони могли вірити в будь-якого Бога, якого захочуть, вільними! Щоб вони могли поклонятися Христу нормально і церковно, а не через церкви, підпорядковані волі світських авторитарних лідерів, які служать теократичним режимом «в образі антихриста»!

Нападаюча імперія хоче викорінити приклад свободи українців, демократію, релігійну толерантність, як колись імперії хотіли перемогти непокірних греків. Вона боїться, що демократія і свобода поширяться на народи, що живуть у ній, на острови поруч з Японією! Вона вважає, що демократія і свобода недоречні у східних Карпатах. Колись Австрія боялася того ж для Центральної Європи та Балкан!

Дивитися також
Проблема поділень серед християн: причини та шляхи єднання

Ми, греки, створили демократію. Цей приклад сьогодні поширився по всьому так званому вільному світі, і ми всі в ньому шановані! Цей приклад, який його вороги характеризують як «занепад», підтримуючи авторитаризм, масові вбивства та чистки дисидентів.

На жаль, сьогодні частина нашого народу останні 20-30 років виплекалася в тундрових казках, які створили уявних ворогів і фальшивих рятівників, в результаті чого було створено кілька «неояничарів», готових знищити рідну землю, підтримувати ненависть, несправедливість, вбивства, авторитаризм. Сьогодні греки, вірні добру свободи та демократії, можуть лише підтримати справедливу боротьбу українців і сміливо викрити зло! За будь-яке інше ставлення ми будемо відповідати перед нашими дітьми та перед історією.

Радуйся, о радосте Свободо!»

Настоятель Есфігменського монастиря архимандрит Варфоломій

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку