Зараз читаєте
Святий Мартин Римський: символ відданості істині

Святий Мартин Римський: символ відданості істині

День святого Мартина Римського, захисника православ’я та мученика, відзначається 14 квітня. Він прославився своєю відданістю вірі та мужністю у боротьбі проти монофелітизму – єретичного вчення про єдину природу Христа. Святий Мартин провів Помісний Собор у Римі, щоб засудити цю єресь та закликати Патріарха Павла повернутися до православ’я.

Мученицький шлях Святого Мартина, який став взірцем праведності та вірності

Святий Мартин Римський: життя, служіння та мучеництво

14 квітня відзначається день святого Мартина Римського, який увійшов до історії як відданий захисник православ’я та мученик. Народився святитель у Тоскані, Італія, і відзначився високою освітою, вступивши до кліру Римської Церкви. Після смерті попередника, Папи Феодора І, Мартин був обраний на папський престол.

У той час Церква перебувала під загрозою монофелітизму – єретичного вчення про єдину природу Христа. Імператор Констанс (641-668) і Константинопольський Патріарх Павло II (641-654) також були прихильниками єресі монофелітів. Імператор видав єретичний «Символ віри» (Типос), обов’язковий для всього населення.

У відповідь на поширення єретичного «Символу віри», святий Мартин провів Помісний Собор в Римі, який засудив монофелітську єресь і закликав Патріарха Павла повернутися до православ’я.

Однак імператор, розлючений рішенням Собору, відправив воєначальника Олімпію, щоб затримати святителя Мартина. Але спроба таємного вбивства зазнала невдачі, оскільки нападник раптово осліп. Наступною спробою було засудження святителя на суді в Константинополі, де його було покарано заслання до острова Наксос.

Після кількох років мучеництва і відданої боротьби за віру, святий Мартин помер у вигнанні. Його мощі пізніше були перенесені до Константинополя, а згодом – до Риму. Єресь монофелітів була засуджена на VI Вселенському Соборі в 680 році.

Святитель Мартин Римський залишив негаснучий слід у історії Церкви як символ відданості істині та мужності в захисті православ’я.

Дивитися також
Митрополит Євстратій Зоря прокоментував виступ Митрополита Данила Ковальчука: "Вигадана війна" та її вплив на українське суспільство

Щороку 14 квітня ми вшановуємо пам’ять цього великого святого, який став взірцем праведності та вірності.

Молитва до Святого Мартина, Папи Римського українською мовою

Отче святий Мартине Римський, світле втілення віри та праведності, Предстоятелю Церкви, хто засудив єресь, звертаємося до вас з покорою й молитвою. Ваше святе служіння стало взірцем вірності, Ви захищали істину й чистоту віри, своїм стражданням і жертвою довели, що служити Богу – найвища мета людини. Нехай Ваша благодатна молитва, що сповнена великої мудрості та любові, буде нашим провідником на шляху до Божого Царства, щоб ми осягнули святість і спасіння. Амінь.

Джерело: Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку