Зараз читаєте
Святі мучениці Агапія, Ірина та Хіонія: приклад відданості і віри для нащадків

Святі мучениці Агапія, Ірина та Хіонія: приклад відданості і віри для нащадків

У понеділок, 16 квітня, Свята Православна Церква вшановує пам’ять святих мучениць Агапії, Ірини та Хіонії, рідних сестер, які жили у ІІІ-IV століттях біля італійського міста Аквілеї. Ці благочестиві християнки віддали своє життя за віру в Христа, ставши свідками непохитної віри та відданості.

Святі сестри постояли за Христа: відмовившись від зречення віри, вони пішли на мучеництво

16 квітня Свята Православна Церква вшановує пам’ять святих мучениць Агапії, Ірини та Хіонії, рідних сестер, які жили у ІІІ-IV століттях біля італійського міста Аквілеї. Ці благочестиві християнки залишилися сиротами у юному віці та пройшли шлях мучеництва, віддавши своє життя за віру в Христа.

За історичними джерелами, священик Зинон, який був духовним наставником сестер, побачив у сонному видінні їхнє майбутнє мучеництво. Згідно з цим пророцтвом, сестрам було відкрито, що їх чекає віддання на муку за віру в Христа.

Відважна великомучениця Анастасія, у якої було таке ж одкровення, переконала сестер мужньо постояти за Христа. Після смерті священика Зінона сестри були схоплені і приведені на суд перед імператором Діоклетіаном. Відмовившись від зречення віри, вони були віддані на мучеництво.

Історія святих мучениць свідчить про їхню непохитну віру в Христа та готовність померти за неї. Святі сестри відкидали пропозиції імператора зречення віри, підтверджуючи свою відданість Христу. Попри всі тортури та муки, вони лишалися непохитними в своїй вірі.

Після страшних тортур святих мучениць двох старших сестер – Агапію і Хіонію спалили на вогні. А молодшу сестру Ірину імператор Діоклетіан та його поплічники хотіли віддати її на наругу в блудилище. Однак Янголи Божі в образі Світлих Воїнів врятували святу мученицю від наруги.

Але один із воїнів тирана смертельно поранив святу Ірину стрілою з лука. Подякувавши Господу, вона лягла на землю і віддала дух свій Богу за день до Святої Пасхи.

Великомучениця Анастасія дізналася про смерть святих сестер і з честю поховала їхні тіла. Ці мученицькі вчинки вражають своєю силою та відданістю вірі.

Сьогодні, коли ми вшановуємо пам’ять святих сестер, ми також можемо взяти приклад із їхньої віри та відданості. Їхнє мучеництво стало великим свідченням про силу і непохитність віри в Христа.

Молитва до святих мучениць Ірини, Агапії та Хіони у час російсько-української війни

Дивитися також
500 днів війни: Ціна незламності українського народу

О Всемогутній Боже, у Твоїй безмежній милості ми звертаємося до Тебе з глибоким проханням у часи болю і страждань. Схиляємо серця до Тебе за посередництвом святих мучениць Ірини, Агапії і Хіони, ми благаємо Тебе, Спасителю, про милість і мир для України.

Небесні заступниці, Агапіє, Ірино, Хіоно, Ви які своїм життям засвідчили відданість вірі, смиренно просимо, моліться за нас перед Богом, щоб він вислухав наші молитви й врятував нас від лиха та війни. Просимо, Господи, заступи наших воїнів, що стоять на захисті України, зігрій їх серця мужністю і силою, щоб вони могли протистояти ворогові та захищати мир і справедливість.

Боже милосердний, прийми наші молитви за дітей, за сиріт, за людей, які потерпають від обстрілів та руйнувань, за біженців, котрі шукають пристановища в чужих краях. Нехай Твоя благодать засяє на них і надією на майбутнє, а справедливий мир, який лише Ти можеш подарувати, огорне їх серця та душі вірою, надією та любов’ю.

О милосердний Боже, даруй нам мир твердий і глибокий, щоб ми могли жити в спокої, допоможи нам впроваджувати цю мету у наші думки, слова та дії. І нехай Твоя благодать осяє наш світ, принесе відновлення та зцілення, щоб кожен з нас міг жити в родинному спокої та насолоджуватись простим людським щастям, під Твоїм благословенням і захистом. Амінь.

Джерело: Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку