Зараз читаєте
ТЕРНОПІЛЬ КРИМІНАЛЬНИЙ/ ТАРАС ПЕТРАНЮК — ДРУГА СПРОБА «БУДІВНИЧОГО» ЛУГАНСЬКОГО І БУЧАЦЬКОГО

ТЕРНОПІЛЬ КРИМІНАЛЬНИЙ/ ТАРАС ПЕТРАНЮК — ДРУГА СПРОБА «БУДІВНИЧОГО» ЛУГАНСЬКОГО І БУЧАЦЬКОГО

У Неділю, 11 вересня 2022 року, Предстоятель Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній перебував з першосвятительським візитом на Тернопільщині.

Разом з архієпископом Тернопільським і Бучацьким Тихоном

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 3pasport_1-1.jpg

він заклав пам’ятну капсулу у фундамент майбутнього кафедрального собору на честь святих рівноапостольних Кирила і Мефодія Тернопільсько-Бучацької єпархії, що на вулиці Чернівецькій міста Тернополя.

Спільно з Предстоятелем Православної Церкви України молилися митрополит Львівський Макарій, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Одеський і Балтський Афанасій, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, духовенство єпархії, захисники Батьківщини, міський голова Тернополя Сергій Надал, перший заступник голови Тернопільської обласної військової адміністрації Ігор Дем’янчук та віряни. Наприкінці відправи Предстоятель помісної Української Православної Церкви звернувся до громади з першосвятительським словом, привітавши зі знаменною подією та побажавши благословенних успіхів у будівництві майбутнього кафедрального собору.

У Луганську не можуть знайти «згорілу» церкву Київського патріархату

Передмова до приголомшливого кар’єрного злету «БУДІВНИЧОГО» всіх церков і народів Тараса Івановича Петранюка

Луганськ – У переддень приїзду в Україну Патріарха Російської православної церкви Кирила в ЗМІ поширилася інформація про підпал у Луганську церкви УПЦ Київського патріархату. Цю інформацію розповсюдила прес-служба Патріархії через свій офіційний сайт. Між тим у Луганську ні журналісти, ані правоохоронці так і не змогли знайти храм, що згорів.За повідомленням Київського патріархату, 18 липня, приблизно о 3:30 ранку, двоє невідомих побили сторожа і підпалили дерев’яну недобудовану церкву Архистратига Божого Михаїла на околиці Луганська. Сторож потрапив у реанімацію, а збитки, завдані пожежею, оцінюють у понад 300 тисяч гривень.

Єпископ Тихон

Таку інформацію у Києві отримали від єпископа Луганського Тихона. В коментарі Радіо Свобода єпископ Тихон підтвердив суму збитків, а ось про інші подробиці не розповів.

«Я ще сам нічого не знаю, потім вас наберу, все розкажу», – сказав він.

Та згодом так і не зателефонував; крім того, протягом двох днів він не відповів на жоден із численних дзвінків.

Настоятелеві храму довелося все спростовувати

Не змогли нічого повідомити у прес-службі обласного управління МНС, адже викликів на пожежу там не отримували. Більше інформації мали у міліції.

За словами керівника прес-служби міського управління МВС Валентини Кременчуцької, співробітники міліції виїжджали на місце ймовірної пожежі, до церкви Архистратига Михаїла.

Приміщення, де розташовується церква Архистратига Михаїла

«Там закрито все. Сусідів опитали, вони сказали, що ніяких загорянь не було, нічого вони не чули і не бачили, – розповіла Валентина Кременчуцька. – Ми також зв’язалися зі швидкою допомогою. Там сказали, що таких викликів не надходило, щоб забрати людину від цього храму і відвезти в реанімацію – такого теж не було».

Зараз настоятель храму Архистратига Михаїла отець Василій розповсюджує листівки серед вірян із роз’ясненням, що пожежі не було, будівля ціла, служби відбуваються і відбуватимуться в звичному режимі.

Хто не зацікавлений у розслідувані – правоохоронці чи самі священики?

Увечері 19 липня на офіційному сайті УПЦ (КП) з’явилося уточнення стосовно пожежі. Знову ж таки, з посиланням на єпископа Тихона повідомили, що сама церква і будівельні матеріали для її добудови таки горіли на приватній складській території. За цим повідомленням, церкву планували скласти там із колод, а потім розібрати і перенести на підготовлену ділянку.

Про побиття сторожа в уточненій інформації вже не йдеться. Але мовиться, що єпископ Тихон звернувся до правоохоронців. У міліції ж зазначили, що не отримували ніяких заяв.

Голова інформаційного управління Київської патріархії Євстратій Зоря

Голова інформаційного управління Київської патріархії Євстратій Зоря в коментарі Радіо Свобода заявив про довіру єпископові Тихону і висловив припущення, що в Луганську можуть бути не зацікавлені в розслідувані цієї справи.

«Іще певний елемент треба списувати на те, що це Луганськ, де позиції Київського патріархату завжди були дуже слабкими, а опозиція до нас була дуже сильна. Я не виключаю, що комусь не дуже цікаво щось розслідувати. Я думаю, що з часом воно все з’ясується, що і як було», – сказав Євстратій Зоря.

На Луганщині й справді на різних святах, культурних заходах поруч із місцевими чиновниками можна побачити, як правило, представників УПЦ, що в єднанні з Московським патріархатом.

Але відмова показати місце пожежі, відсутність жодних фотографій чи відеоматеріалу про згорілий храм залишає чимало запитань до священнослужителів Київського патріархату.

Пожежа на 300 тисяч та мовчання єпископа Тихона

«Ти МНСникам дзвонив? А до «швидкої»?» – приблизно такі питання лунали в понеділок в редакціях більшості місцевих ЗМІ. Справа в тому, що «підпал», якщо вірити офіційному повідомленню, яке з’явилося на сайті Луганської єпархії, стався в ніч із суботи на неділю. Перевіряти цю інформацію більшість медійників взялися на початку робочого тижня. І тут на усіх перевіряючих чекав великий сюрприз. Ніхто – ані міліція, ані пожежна, ані «швидка» – нічого не чули про пожежу. Виходить, що вночі хтось цілком таємно побив сторожа, облив бензином майже готовий храм (вартість споруди перевищувала 300 тисяч гривень згідно з тим же повідомленням) та підпалив. І все це цілком таємно, так, що ніхто нічого не помітив. Та найцікавіше, в районі вулиці Ленінградської, 2 (адреса тимчасового приміщення церкви) теж ніхто нічого не бачив. Ви б помітили пожежу вартістю в кілька сот тисяч?..Цілком логічним було б чекати пояснень від єпископа Луганського і Старобільського Тихона. Але й з цим не склалося. Керманич Луганської єпархії категорично відмовлявся коментувати подію. Як з’ясувалося згодом, заборону коментувати «пожежу» отримали й всі підлеглі Тихона – від священиків до дяків.

Дивитися також

Той, хто порушив мовчання

Ще в неділю увечері на сайті одного з місцевих інтернет-видань з’явився коментар отця Василя, настоятеля Храма Архістратига Михаїла.

Отець Василійнастоятель храму

Священика дуже здивувала інформація про «пожежу». Тим більше, що служби в тимчасовому приміщенні не припиняли.

«Коли сталася пожежа, мене в місті не було, – говорив настоятель, – але я подзвонив священикам – вони кажуть, що все нормально: нічого не горіло, служби тривають». Аби заспокоїти віруючих, на брамі храму навіть вивісили об’яву із заспокійливим текстом.

Проте згодом виявилося, що мова йшла про інший храм, інше місце та іншу адресу, щоправда й досі загадкову.
Вже в понеділок в телефонній розмові єпископ Тихон пояснив журналісту Порталу неполітичних новин NGO.DONETSK.UA, що роботи велися за іншою адресою – в складському приміщенні. «Аби не накликати біду», – виправдовувався єпископ: «Хтозна, що могли б зробити, коли б дізналися, що це Київський патріархат будує». Цілком зрозуміло. Та дивно, чому владика відмовився назвати адресу складу та розповісти про подію перед телекамерами. Тим більше, що в понеділок, як вже було сказано, зустрічі з ним шукали представники більшості місцевих та численних республіканських ЗМІ. Ховався єпископ не тільки від журналістів. До міліції, якщо вірити «уточненому» повідомленню на блозі Луганської єпархії, єпископ Тихон звернувся тільки у вівторок.

«Точно, це до візиту Кирила провокація», – кричали поборники «расєйскага праваславія». «Розкольники з так званої Української церкви Київського патріархату намагаються привернути увагу до своєї організації та в будь-який спосіб зірвати візит патріарха», – поспішив заявити голова Російської громади України Костянтин Щуров. Проти цієї версії говорить мовчання єпископа Тихона: чи відмовлявся б він від зустрічей з пресою, якщо б намагався очорнити МП? Мабуть ні…

«Рука Кремля» чи «останній гультяй»

«Цілий рік він тільки по ресторанах ходив та обіцяв Філаретові, що храм от-от збудують. Тож пожежа не могла не відбутися, бо гроші треба списувати», – такий коментар з’явився в одному з луганських інтернет-видань. Теж саме говорив в особистій розмові представник Луганської єпархії, який побоюючись репресій з боку «духовного лідера», побажав зберегти свою анонімність. Тихон, за його інформацією, дуже любить ресторани, боулінг та інші «мирські» види дозвілля. Задля такого «хоббі» треба мати гроші. Варто нагадати, що «спалений» храм «коштував» 300 тисяч.
Виходить, Тихон, єпископ Луганський та Старобільський УПЦ КП, спалив на папері храм, якого ніколи і не існувало. Якщо правлячий єпископ Тихон спалив культову будівлю лише на папері, то випадки реального підпалу з боку духовенства були. За останній час були спалені храми Київського Патріархату у Шостці (Сумська область) та Маріуполі (Донецька область). У першому випадку була доведена провина священнослужителя Московського Патріархату, який виступив замовником підпалу. У другому випадку винуватці не були знайдені.

В очікуванні ревізорів

Луганська єпархія існує близько десяти років, за цей час жодного разу діяльність її не перевіряли представники вищої інстанції з Києва. Чи буде перевірка цього разу?.. Тим більше, що за тією ж неофіційною інформацією, під час висвячення тоді ще ієромонах Тихон обіцяв Патріархові Філарету, що обов’язково збудує храм в Луганську. Завдяки цьому він і очолив Луганську Єпархію Української Православної Церкви Київського Патріархату замість єпископа Всеволода, якого відправили до Донецької єпархії вікарним єпископом. Обіцянку, як можна зрозуміти, єпископ Тихон не виконав

P.S. Поки я писав цей матеріал до Тихона телефонувала моя колега. «Та скільки вже можна?!» – роздратовано відповів голова Луганської єпархії УПЦ КП. Але, заспокоївшись, пообіцяв передзвонити за 30 хвилин та про все розповісти. Минуло півтори години. Телефон колеги мовчав…

Отже стартувала ще одна шахрайська спроба Тихона-Петранюка, тепер вже в Тернополі (а чи стане вона кримінальною справою, мають нарешті сказати своє слово правоохоронці і суд).

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку