Зараз читаєте
«Третя світова війна вже почалася» – посол України в Німеччині

«Третя світова війна вже почалася» – посол України в Німеччині

Мельник закликає до більш важкого озброєння та пояснює, чому постійно провокує німецьку політику

Він найвідоміший і найсуперечливіший посол у Німеччині. Андрій Мельник уже два місяці надзвичайно гучний у Берліні за більшу підтримку УкраїниЧерез його численні поява до нього зараз навіть підходять на вулиці. Коли Мельник повертається додому пізно ввечері, там чекають не лише дружина та дочка, а й свекруха, яка втекла з України, невістка, три племінниці, які хочуть повернутися до своїх, на батьківщину якнайшвидше Томас Блок, Роман Айхінгер, Вольф Люкс, автори тижневика “Bild am Sonntag”.

Ми зустрічаємо Мельника в посольстві, непоказній будівлі в Берліні-Мітте між бункером Другої світової війни та політичним фондом.

Мельник із репортерами BILD am SONNTAG Блок (ліворуч) та Айхінгер у своєму офісі
Мельник із репортерами BILD am SONNTAG Блок (ліворуч) та Айхінгер у своєму офісі

BILD am Sonntag: Пане посол, як змінилося ваше життя внаслідок війни?

Андрій Мельник: «Легкість втрачена. Виходити на прогулянку і насолоджуватися весною навіть у гарну погоду – це невідповідно. Є життя до 24 лютого і життя після».

Можеш ще сміятися?

Мельник: «Треба вміти сміятися, а то збожеволієш. Але мені зараз дуже важко. Як і всі українці, я багато безсонних ночей переживаю з приводу жахливих військових злочинів, які росіяни чинять на моїй батьківщині».

Багато хто боїться, що війна в Україні переросте у третю світову – також через поставки зброї з Німеччини. Яка твоя відповідь?

Мельник: «Третя світова війна вже почалася. Напад Путіна на Україну зачіпає всіх, включно з німцями, хоча ще не у військовому плані. Усім має бути зрозуміло: Путін хоче нового імперіалістичного світового порядку з меншим НАТО, до якого більше не будуть належати Польща, Чехія та Словакія. Путін веде цю війну на знищення проти всього Заходу, проти нашої системи цінностей».

Тим не менш, має значення, є Німеччина стороною війни чи ні.

Мельник: «Страх стати стороною війни, постачаючи зброю, — це повна нісенітниця. Для Путіна Німеччина вже давно є стороною війни. Кожен, хто хоче запобігти ескалації їхньої війни, повинен допомогти нам зараз поставити Путіна на його місце. Перемога Росії в Україні була б найгіршим, що могло статися з Німеччиною».

Мельник – найвідоміший і найсуперечливіший посол у Німеччині
Мельник – найвідоміший і найсуперечливіший посол у Німеччині

Жоден член федерального уряду не був у Києві з початку війни.

Мельник: «Це свідчить про інертність німецької політики. Олаф Шольц, ймовірно, робить це, як Ангела Меркель: почекаємо і побачимо, подивимось, а потім вирішимо чи ні. Чого не вистачає, так це уяви та сміливості. Багато німців хотіли б енергійного канцлера. Політика твердої руки – це історія».

Федеральний уряд оголосив про поставку 30 танків Gepard протягом найближчих тижнів. Хіба цього достатньо?

Мельник: «Ми йдемо в правильному напрямку, але цього, звичайно, буде недостатньо. Тим більше, що не вистачає боєприпасів для танків Cheetah. Про це відомо з початку війни, але Федеральне міністерство оборони опікується цим лише з цього тижня. Крім того, танкам Gepard уже 40 років – щоб перемогти Росію, нам потрібна найсучасніша німецька зброя».

Чи перестали б ви називати Олафа Шольца боягузом, якби він також схвалив експорт сучасних танків Leopard?

Мельник: «Це мало на увазі не його особисто, а стосувалося всього німецького політичного класу. У війні потрібні швидкі рішення, але Німеччина ще довго бореться сама з собою. Федеральний уряд дуже добре знаходить виправдання і дає абсурдні виправдання своїй бездіяльності».

Чого конкретно ви хочете від Німеччини?

Мельник: «Ми хотіли б, щоб якнайшвидше експортували 88 танків «Леопард», 100 танків «Мардер», самохідних гаубиць та багато іншого. Але найважливіше – це переосмислення у свідомості людей. Ми переживаємо найбільшу війну в Європі за останні 80 років. Ви більше не можете виграти її з 30 або 100 танками. Такий німецький закон про ленд-ліз, як зі США, і довгостроковий союз проти Росії були б важливими. (Використовуючи нову редакцію Акту ленд-лізу Другої світової війни, Україна може легко та безбюрократично отримати військову допомогу США.)

Німеччина постачає зброю, підтримує Україну мільярдами і приймає сотні тисяч біженців. Чи можете ви зрозуміти, що ваші напади багатьом німцям здаються невдячними?

Дивитися також

Мельник: «Я це читав у багатьох листах і коментарях. Але я не думаю, що переборщу. Далеко від того, щоб я дратував людей, і я дуже вдячний Німеччині за будь-яку допомогу. Але в Україні це питання життя і смерті, виживання мого народу. Я не можу йти далі з пустими фразами. Мільярд євро допомоги Україні звучить як багато. Але я хотів би зазначити, що нещодавно затверджений федеральним урядом пакет допомоги німцям становить 15 мільярдів євро».

Чи дійсно вашій країні допоможе, якщо ви почуєте канцлера, міністра фінансів, міністра оборони та федерального президента?

Мельник: «Немає підручника для цієї війни. Дію спонтанно, іноді доводиться бити кулаком по столу. Це часто провокує, іноді я не впізнаю себе в дзеркалі. Звісно, ​​я можу випити 100 літрів кави з лідером СДПН Саскією Ескен, але це не врятує Україну».

Чого ви очікуєте від СПД?

Мельник: «Вона повинна нарешті усвідомити свою величезну відповідальність перед історією. Як найбільша правляча партія, вона несе величезну відповідальність за всю Європу. Розпочався перелом, але багато товаришів ще цього не зрозуміли. Вони прагнуть комфорту, роззброєння, утопії».

Чи слід виключити Герхарда Шредера з партії?

Мельник: «Шредер є чужорідним тілом у німецькому суспільстві та, сподіваюся, незабаром і в СДПН. Я не можу зрозуміти, що ця партія має так багато терпіння до того, хто так масово завдає шкоди іміджу та репутації СДПН та Федеративній Республіці. Шредер є втіленням політичної продажності. Ніхто не може очікувати, що він схаменеться чи добровільно покине СДПН. Ясно одне: поки Шредер є членом СДПН, ця партія не може діяти достовірно проти путінської Росії».

Ви молитесь за перемогу своєї країни?

Мельник: «Так, але я також молюся, щоб у цій війні загинуло якомога менше українців і щоб Україна не лише вижила як держава і народ, а й відігравала центральну роль у Європі з оновленим сяйвом».

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку