Зараз читаєте
У день вшанування пам‘яті святої великомучениці Катерини і преподобного Меркурія Чернігівського митрополит Епіфаній звершив Божественну літургію у Катерининському кафедральному соборі м. Чернігова

У день вшанування пам‘яті святої великомучениці Катерини і преподобного Меркурія Чернігівського митрополит Епіфаній звершив Божественну літургію у Катерининському кафедральному соборі м. Чернігова

Святі Катерина і Меркурій жили в різний час. Катерина жила наприкінці ІІІ – на початку IV століття, Меркурій – у ХІХ та ХХ століттях. Великомучениця жила у Єгипті, в столичному місті Олександрія, преподобний народився, виріс та ніс свої подвиги в Україні – на рідній Чернігівщині та у нашій столиці, Києві. Однак поєднує їх не лише спільний день вшанування, який маємо сьогодні, але найбільше єднає той подвиг сповідання християнської віри, який вони звершили за свого життя і за який прославлені серед святих.

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній в день вшанування пам‘яті святої великомучениці Катерини і преподобного Меркурія Чернігівського, у співслужінні архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, керуючого єпархією архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія та духовенства Чернігівської єпархії, звершив Божественну літургію у Катерининському кафедральному соборі міста Чернігова.

Після прочитання Євангелія Його Блаженство виголосив першосвятительське слово проповіді.

«Сьогодні, коли і Чернігівська земля, і вся наша Україна страждає від нашестя чужинців, від російської агресії, ми з особливим натхненням підносимо молитви до святої Катерини і до преподобного Меркурія і просимо їхнього заступництва.

Свята великомученице Катерино, преподобний отче наш Меркуріє! Ви перемогли спокуси і напади мучителів – допоможіть і нам, захистіть вірних і всіх потребуючих від озлоблення чужинців, утвердіть істинну віру православну, а зловірні та оманливі вчення, які спокушають людей – викореніть. Допоможіть нам, духовним дітям вашим, наслідувати вашу незламну віру й добрі діла. Безперестанно моліть Всемилостивого Бога дарувати Україні нашій перемогу над супротивниками, справедливий мир і єдність церковну», – наголосив Митрополит Епіфаній.

Дивитися також

Наприкінці урочистого богослужіння Предстоятель освятив ікону на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, а також на честь святих жінок-мироносиць. Блаженнійший владика спільно з архієреями та вірними приклався до чесних мощей преподобного Меркурія Чернігівського, ігумена Бригинського.

Святі великомученице Катерино і преподобний отче наш Меркуріє, моліть Бога за нас!

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку