Зараз читаєте
У Софії Київській молились за мир духовні лідери України (відео)

У Софії Київській молились за мир духовні лідери України (відео)

У День єднання українські духовні лідери провели молитву у Софії Київській за мир в Україні. Відео молебню виклав на своїй сторінці у Facebook  речник ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря. “Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни! Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звершила молитву за Україну в Святій Софії”, – написав архієпископ Євстратій.

Примітно, що спільний молебень проігнорував очільник РПЦ в Україні (УПЦ МП) митрополит Онуфрій.

За даними ведучих телемарафону «UAРазом», який транслюють усі телеканали, на молебні 16 лютого «зібралися очільники всіх церков». Проте під час трансляції показали лише Предстоятеля помісної Православної Церкви України (УПЦ/ПЦУ), Главу УГЦК, представника Римо-Католицької Церкви, протестантських церков, мусульман та юдеїв. Очільника УПЦ МП на молебні не було, замість себе він відправив пересічного єпископа.

Як повідомляє пресслужба ВРЦіРО, молитви, слова благословення для Українського народу та звернення на захист України від агресії з боку Росії виголосили релігійні діячі різних конфесій:

  • Епіфаній (Думенко), Предстоятель Православної Церкви України, Митрополит Київський і всієї України;
  • Святослав Шевчук, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви
  • Віктор (Коцаба), єпископ Баришівський, вікарій Київської єпархії Української Православної Церкви;
  • Віталій Кривицький, єпископ, ординарій Київсько-Житомирський Римсько-Католицької Церкви;
  • Станіслав Носов, керівник Церкви адвентистів сьомого дня в Україні;
  • Леонід Падун, старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви;
  • Іцхак Єрехман, рабин Об’єднання іудейських релігійних організацій України;
  • Рустам Гафурі, шейх, заступник Верховного Муфтія Духовного Управління Мусульман України;
  • Григорій Комендант, головуючий у ВРЦіРО, президент Українського Біблійного Товариства.

В урочистості взяли участь також представники Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів, Української Церкви Християн Віри Євангельської, Української Євангельської Церкву, Всесвітнього Альянсу баптистів, а також голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан.

Захід завершився молитвою «Боже Великий, Єдиний…» у виконанні камерного хору «Кредо» під керівництвом диригента, народного артиста України Богдана Пліша.

Нагадаємо, що 14 лютого президент України Володимир Зеленський звернувся до народу України у зв’язку з тим, що Росія збирає війська для ймовірного нападу. Він закликав українців не тікати з країни, а також заснував День єднання, який тепер відзначатиметься 16 лютого.

Як йшлося вище, у міжконфесійному заході «Молитва за Україну» взяв участь Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Предстоятель помісної Української Православної Церкви розпочав захід виголосивши молитву про визволення від нашестя чужинців:

«Господи Боже сил, Боже спасіння нашого, Ти Єдиний твориш чудеса. Поглянь в милості та милосерді на смирення рабів Твоїх і людинолюбно вислухай і помилуй нас: бо вороги наші зібралися на нас, щоб погубити нас і знищити державу нашу та святині наші. Допоможи нам Боже, Спасителю наш, і визволи нас, заради слави імені Твого, і нехай на нас справдяться слова, сказані Мойсеєм: будьте сміливими, стійте і побачите спасіння від Господа, бо Господь бореться за нас.

Дивитися також

Так, Господи Боже, Спасителю наш, не пом’яни беззаконь і неправд людей Твоїх і не відвертайся від нас гнівом Своїм, але в милості та милосерді відвідай смиренних рабів Твоїх, що до Тебе припадають: стань на допомогу нам і подай воїнству нашому з Ім’ям Твоїм перемогти. Погуби наміри і неправедні насмілення тих, хто йде на нас війною.

Молимось до Тебе, Владико миру і спокою нашого, щоб як щезає дим, так нехай щезнуть вороги наші, і як прах розсипається від лиця вітру, так нехай розвіються їхні злі думки знищити державу нашу Українську. Господи, втихомир тих, хто противиться заповідям та постановам Твоїм. Поверни їм пам’ять Твоєї заповіді: Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться. А для тих, хто противиться цій Твоїй заповіді, пошли гнів, скорботу і ангелів лютих, які вселять в них страх і пам’ять про те, що і вони себе християнами називають.

Нехай же Господи буде воля Твоя над нами і, якщо Твоє Провидіння буде таким, щоб покласти воїнам нашим у битві за Віру і Україну душі свої, то і їм прости гріхи їхні, і в день праведного Твого Суду подай вінці нетління. Але віримо і молимось Тобі Великодаровитий Господи, що ти захистиш, втихомириш і напоумиш та до спокою приведеш всіх.

Бо Ти єси захист і перемога, і спасіння для тих, хто надіється на Тебе, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь!».

Пресслужба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку